Barion Pixel TASZ | AIDS: Magyarország a világ legveszélyeztetettebb területei közelében

AIDS: Magyarország a világ legveszélyeztetettebb területei közelében

Az AIDS elleni küzdelem csak a szexmunkások bevonásával lehet hatékony

Az ENSZ AIDS-re szakosodott szervezete, az UNAIDS 2006-os jelentése szerint a Közép-Európai térség egyike azon veszélyeztetett területeknek a Földön, ahol a leggyorsabban terjed a HIV-járvány. A szervezet idei jelentése szerint a Kelet-Európában és Közép-Ázsiában újonnan diagnosztizált HIV-fertőzések 67%-a felszerelésüket megosztó injekciós droghasználók között, 12%-a pedig a szexmunkások és klienseik körében történt.

Fő cél a prevenció

„A riasztó adatok kapcsán a TASZ évek óta hangsúlyozza, hogy az általános prevenciós kampányok mellett fokozott figyelmet kell fordítanunk a marginalizált csoportok tagjait, köztük a szexmunkásokat célzó megelőzésre.” Csernus Eszter, a TASZ AIDS-programvezetője szerint a hatékony fellépés előfeltétele, hogy e csoportok tagjait a döntéshozók partnerként kezeljék, és velük együttműködve, az ő terepismeretükre építve alakítsák ki és működtessék az információs és megelőző programokat. „Ehhez elsődleges alapelv, hogy az érintettek emberi jogait a hatóságok és az egészségügyi szolgáltatók maximálisan tiszteletben tartsák” – tette hozzá a programvezető.

SWAN – szexmunkások nemzetközi jogvédő szervezete

A TASZ kezdeményezésére 2006 tavaszán megalakult a Közép-Kelet-Európai és Közép-Ázsiai Szexmunkások Jogaiért Hálózat (Sex Workers Rights & Advocacy Network in Central & Eastern Europe and Central Asia), a SWAN. A hálózatnak 16, szexmunkások körében AIDS-prevenciós tevékenységet végző civil szervezet tagja van, melyek a következő országokban tevékenykednek: Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Románia, Oroszország (Szentpétervár és Szibéria), Szerbia, Szlovákia és Ukrajna.

A SWAN a december 1-i AIDS-Világnap alkalmából közös sajtónyilatkozatot adott ki.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.