Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ és a Menhely Alapítvány

A TASZ és a Menhely Alapítvány közös indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és a testülettől a koldusokat Kaposvár és Szeged egyes területeiről kitiltó önkormányzati rendeletek megsemmisítését kérte.

A TASZ mélységes felháborodással értesült arról, hogy mind több önkormányzat kívánja alkotmánysértő eszközökkel eltávolítani a koldulókat és a kéregetőket településük turisztikailag fontos területeiről. A közelmúltban Kaposvár és Szeged minősítette helyi szinten szabálysértéssé a másokat nem sértő, ún. „néma” koldulást. Aki a tiltás ellenére a belvárosban koldul, kéreget, pénzbírsággal sújtható, amelyet az érintett fizetésképtelensége esetén átváltoztatnak elzárásra.

Az önkormányzatok nem jelöltek meg semmilyen alkotmányos alapjogot vagy érdeket, amely indokolhatná a magukat adományokból fenntartó emberek korlátozását és büntetését. A TASZ szerint az álságos és demagóg kezdeményezések sértik az érintettek általános cselekvési szabadságát, emberi méltósághoz és szabad mozgáshoz való jogát. Alkotmányellenes továbbá, hogy a helyi rendeletek pontatlanul és tágan, a jogbiztonságot sértő módon jelölik meg, hogy mit is kell koldulás alatt érteni. Az önkormányzatok rendelkeznek ugyan helyi jogalkotási jogosítványokkal, amelyek révén olyan eseteket is szabálysértéssé minősíthetnek, amelyeket országos jogszabály nem tilt, az Alkotmánnyal ellentétes tartalmú szabályokat azonban ők sem alkothatnak.

Hazánkban jelenleg is szabálysértés a gyermekkel koldulás és a zaklató módon koldulás. A néma koldulásnak a „koldusok saját érdekében” való tiltása azonban valójában nem más, mint hajsza a szegény, hajléktalan, vagy annak látszó emberek ellen!

Alkotmánybírósági indítvány

Kaposvári előterjesztés

Kaposvári önkormányzati rendelet

Szegedi előterjesztés

Szegedi önkormányzati rendeletmódosítás

Kapcsolódó anyagok:
- Index: Kitiltanák a belvárosból a koldusokat
- Index: Szabálysértéssé nyilvánították a koldulást Szeged belvárosában
- NOL: Kaposvár és Szeged után Pécs lehet a harmadik - A budapestieken szégyen és düh lesz úrrá

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Álláspont a néma koldulás betiltása ellen - A Közgyűlés nem szavazta meg a tiltó javaslatot!

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalta azt az előterjesztést, amely szabálysértéssé minősítené a "passzív" koldulást Budapest bizonyos területein. A TASZ a javaslat ellen több ízben felszólalt, és eljuttatta álláspontját a közgyűlés tagjainak is.

A polgármester nem tehet meg bármit a helyi médiával – a TASZ jogi állásfoglalása

Az új önkormányzatok megalakulása után is fennáll annak veszélye, hogy a polgármesterek megpróbálnak jogszerűtlenül beleszólni a helyi média irányításába. Bár a tulajdonosi jogok gyakorlójaként sok dolgot megtehetnek, de korántsem mindent.

Hazudni nem szabad: kampányt indítunk az állami propaganda médiával szemben!

Azután, hogy ellenzéki képviselőket rángattak ki biztonsági őrök a közmédia épületéből, ‘Szabad január’ néven indítunk kampányt a tudatos hírfogyasztásért és a propaganda média ellen. Célunk, hogy megmutassuk az állampolgároknak, hogy milyen eszközökkel léphetnek fel ők maguk az állami propagandagépezet zaja ellen.