Barion Pixel TASZ | Álláspontunk a civil szervezetek ellen indított kormányzati hadjáratról

Álláspontunk a civil szervezetek ellen indított kormányzati hadjáratról

Mit akar a kormány?

Az elmúlt napokban Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és több kormánypárti politikus is kommunikációs hadjáratba kezdett több olyan civil szervezet ellen, amely részben külföldi pályázatokon elnyert forrásokból működik. A kormány célja, hogy a működésével szemben kritikát megfogalmazó szervezetek munkája elé újabb akadályokat gördítsenek. A kormány az átláthatóságra hivatkozva valójában a kritikus szervezetek létjogosultságát kérdőjelezi meg. Egyelőre bizonytalan, hogy pontosan milyen lépésekkel akarják a korábbiaknál nehezebbé tenni e szervezetek működését, vagy akár megbélyegezni őket: a hírek egyes szervezetek – köztük a TASZ – “eltakarításáról” éppúgy szólnak, mint a civil vezetők vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségének bevezetéséről.

Kiért dolgozunk?

Érted, és minden magyar állampolgárért, aki védelemre szorul a hatalom túlkapásaival és mulasztásaival szemben. A TASZ többek között olyan emberek jogait védi, akik szót emelnek az egészségügyben tapasztalható szörnyű állapotok ellen, vagy olyan emberek jogait, akiknek a fogyatékos gyermeke nem kapja meg a megfelelő oktatást. Csupa olyan dolgot teszünk, amivel a magyar kormánynak tényleg foglalkoznia kéne ahelyett, hogy a független jogvédő szervezetek létjogosultságát kérdőjelezi meg. Napi tapasztalatunk van a jogsértésekről, éves szinten 2300 megkeresés érkezik a jogsegélyszolgálatunkhoz. A mi dolgunk, hogy felerősítsük ezeknek az embereknek a hangját: strukturális változást sürgessünk, vagy képviseljük őket a hatóságokkal, állami vegzálásokkal szemben. Azzal, hogy a kormányzat minket akar eltakarítani, megbélyegezni, azt is üzeni, hogy ezek az emberek számára nem fontosak. A civilek ellen indított újabb lejárató kampánnyal a hatalom azokat az ügyeket akarja besöpörni a szőnyeg alá, amiket többek között a TASZ is felkarolt. A civil szervezetek zaklatása, a hitelességüket és működésük jogszerűségét megkérdőjelező nyilatkozatok önmagukban is rendkívül káros hatással vannak a demokratikus társadalom fontos részét képező civil társadalomra.  Ennek az árát legvégül azok az emberek fizetik meg, akiket ezek a szervezetek képviselnek. A magyar társadalom lesz szegényebb, ha ezeknek a szervezeteknek a munkáját megnehezítik, ellehetetlenítik vagy ellenük agresszív kampányt folytatnak.

Miből gazdálkozik a TASZ?

A TASZ egyetlen forint állami támogatást vagy magyarországi pártoktól érkező forrást nem fogad el. Bevételeink kizárólag magánszemélyektől, cégektől és magánalapítványoktól érkeznek. Nem fogadunk el olyan magyar közpénzt, amelynek odaítélésébe magyar közhatalmi szervezetnek beleszólása van. Nekünk azért kell átláthatóan működnünk, mert a politikai nyilvánosság részeként tevékenykedünk, befolyásolni szeretnénk a szabadságjogok érvényesülését, és akiknek a problémáival foglalkozunk, csak egy átláthatóan működő TASZ munkájának a hitelességét tudják megítélni. Saját magunk átláthatósága tehát számunkra hitelességi kérdés, ezért könnyen érthető formában is elérhetővé tesszük és folyamatosan frissítjük pénzügyi adatainkat.

Hogyan tovább?

Nem ijedtünk meg, akkor is ki fogunk állni az ügyfeleink mellett, ha hasonló kormányzati fenyegetések érnek minket. Egy dolgot biztosan megígérhetünk: nem fogjuk feladni sem a munkát, sem az elveinket, a TASZ nem tűnik el Magyarországról, és továbbra is az emberi jogok következetes érvényesítése fogja meghatározni a tevékenységünket. Továbbra is azért dolgozunk majd, hogy segítsünk azoknak, akiknek az állam nem tud vagy nem akar. Továbbra is jelen leszünk, hogy egyetlen jogsérelem se maradjon szó nélkül. Továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy az állam az emberi jogokat tartsa tiszteletben.

Hogyan segíthetsz?

Az elmúlt napokban nagyon sokan kerestek meg minket, hogy támogatásukról, szolidaritásukról biztosítsanak. Ha te is részt vennél a munkánkban, csatlakozz hozzánk. Rád is szükségünk van ahhoz, hogy minden jogsértésnél ott legyünk. Legyél te is a szabadság részvényese!

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.