Barion Pixel TASZ | Április 15-e után ezreket lakoltathatnak ki – megelőző intézkedéseket sürget a TASZ

Április 15-e után ezreket lakoltathatnak ki – megelőző intézkedéseket sürget a TASZ

2011. április 15-én lejár a kilakoltatási moratórium. Amennyiben nem születik eddig az időpontig a kilakoltatással fenyegetett személyek, családok számára védelmet nyújtó érdemi intézkedéscsomag, illetve ennek megtörténtéig nem kerül a moratórium meghosszabbításra, úgy április 15-étől kezdve hirtelen sok ezer ember kerülhet majd az utcára és maradhat fedél nélkül.

A moratórium bevezetését a Kormány tavaly nyáron a gazdasági válság következményeként fizetésképtelenné vált hitelhátralékosok védelmében indítványozta, és az csupán egy „jogalkotási véletlen“ folytán vált az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások átmeneti akadályává is.
A hitelhátralékos családokat meg kell védeni a kilakoltatás következményét jelentő hajléktalanságtól, a teljes ellehetetlenüléstől, ugyanakkor a TASZ álláspontja szerint ugyanilyen közös társadalmi érdekünk az önkormányzati bérlakásszektor hátralékosainak megmentése, megsegítése is.
Mind a hitelhátralékosok, mind az önkormányzati bérlakásszektorban élő családok tömegei vétlenek a gazdasági válság kialakulásában. E tény elismerésére épülő társadalmi szolidaritásból ezért egyaránt részesülniük kell. Nem pusztán azért, mert nyilvánvaló, hogy a hajléktalanságból csak a legritkább és legszerencsésebb esetekben léteznek kivezető utak, hanem azért is, mert szintén tény, hogy a prevenció mindig olcsóbb és hatékonyabb, mint az utókezelés.
A TASZ a kilakoltatással fenyegetett önkormányzati lakásbérlők hajléktalanná válásának megelőzését célzó jogalkotási javaslatait megküldi Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárnak és valamennyi orsszággyűlési képviselőnek.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.