Átlátható pályázat, átláthatatlan pályáztatás

Megismerhetőek a győztes pályázatok, azonban továbbra sem lehet tudni, hogy milyen szempontokat mérlegelve döntik el egyes pályázatok sorsát a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. A Fővárosi Bíróság szerint a miniszteri döntést megalapozó adatokról van szó, amelyek a törvény értelmében elzárhatóak a nyilvánosság elöl.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jogvédő szervezet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat teljes anyagát szerette volna megismerni. A minisztérium ellen per indult, melyben a Társaság a Szabadságjogokért látta el a felperes MHB képviseletét. Elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság részben helyt adott a kereseti kérelemnek, mert kimondta, hogy nem lehet üzleti titoknak minősíteni egy pályázat győztesének kilétét és a vele kötött szerződést, mivel közpénzek felhasználásáról van szó. Az elbírálás szempontjait, a miniszteri döntést megalapozó szakértői álláspontokat tartalmazó jegyzőkönyvek azonban nem tartoznak a nyilvánosságra. A bíróság álláspontja szerint ezek olyan információk, amelyek a Minisztérium feladat és hatáskörének külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.