Átlátható pályázat, átláthatatlan pályáztatás

Megismerhetőek a győztes pályázatok, azonban továbbra sem lehet tudni, hogy milyen szempontokat mérlegelve döntik el egyes pályázatok sorsát a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. A Fővárosi Bíróság szerint a miniszteri döntést megalapozó adatokról van szó, amelyek a törvény értelmében elzárhatóak a nyilvánosság elöl.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jogvédő szervezet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat teljes anyagát szerette volna megismerni. A minisztérium ellen per indult, melyben a Társaság a Szabadságjogokért látta el a felperes MHB képviseletét. Elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság részben helyt adott a kereseti kérelemnek, mert kimondta, hogy nem lehet üzleti titoknak minősíteni egy pályázat győztesének kilétét és a vele kötött szerződést, mivel közpénzek felhasználásáról van szó. Az elbírálás szempontjait, a miniszteri döntést megalapozó szakértői álláspontokat tartalmazó jegyzőkönyvek azonban nem tartoznak a nyilvánosságra. A bíróság álláspontja szerint ezek olyan információk, amelyek a Minisztérium feladat és hatáskörének külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Levél Áder Jánosnak. Küldjön Ön is!

A TASZ felhívja a köztársasági elnököt, hogy vétózza meg az információszabadságot sértő törvénymódosítást!

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.

A rektori fizetések nyilvánosságáról - Olvassa el az elsőfokú ítéletet!

Az Index egy újságírója 2009. júniusában közérdekű adatigényléssel fordult az összes, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felügyelt, vagyis állami pénzből gazdálkodó egyetem és főiskola rektorához, hogy hozzák nyilvánosságra az egyetemi vezetők - a rektorok, a rektor-helyettesek és a dékánok - fizetését. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a rektorok fizetése közérdekből nyilvános adat.