Barion Pixel TASZ | Az Átlátszó, a K-Monitor és a TASZ együtt sürgetik a Bizottságot és az EU Csalás Elleni Hivatalát, hogy adják ki az Elios jelentést

Az Átlátszó, a K-Monitor és a TASZ együtt sürgetik a Bizottságot és az EU Csalás Elleni Hivatalát, hogy adják ki az Elios jelentést

Egy gyáli civil aktivista pert nyert, amelyben elérte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) ki kell adnia az Orbán Viktor magyar miniszterelnök veje által elkövetett visszaélésekről szóló jelentést. EU-s és hazai jogvédő szervezetek most arra szólítják fel az Európai Bizottságot és az OLAF-ot, hogy haladéktalanul hajtsa végre az ítéletet.

A Vera Jourova biztosnak, Ville Itälä OLAF főigazgatónak és Emily O’Reilly uniós ombudsmannak küldött levelükben a magyar civil szervezetek, az Átlátszó, a K-Monitor és a TASZ, a berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe emberi jogi szervezet támogatásával felszólítják a Bizottságot és az OLAF-ot, hogy ne támadják meg az EU Bíróságának azon határozatát, amely arra kötelezte az OLAF-ot, hogy hozza nyilvánosságra az Orbán Viktor veje ellen folytatott csalás elleni vizsgálatot, hanem inkább a határozatra építve javítsák a dokumentumokhoz való hozzáférési politikájukat.

Az uniós bírósági ügy abból a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelemből indult, amelyet Homoki Andrea nyújtott be, a TASZ ügyvédje, Hüttl Tivadar jogi támogatásával. Az aktivista által benyújtott kereset célja az volt, hogy fényt derítsen egy Gyálon megvalósult, uniós finanszírozású közvilágítási projektre, amely ahelyett, hogy javította volna a város közvilágítási infrastruktúráját, tovább rontotta a város utcáinak beláthatóságát. Mint arról korábban beszámoltunk, az OLAF vizsgálatot folytatott az ügyben, amely ,,súlyos szabálytalanságokat” és ,,összeférhetetlenséget” tárt fel a projekt pályázatával kapcsolatban, amelyet a magyar miniszterelnök veje, Tiborcz István társtulajdonában lévő cég nyert el. A magyar hatóságok egy évvel később sem találtak szabálytalanságokat, és végül a magyar adófizetőknek kellett kifizetniük a projekt 13 milliárd forintos (36,3 millió eurós) költségét.

Szeptemberben az EU Bírósága döntött az aktivista által benyújtott keresetről, és megállapította, hogy az OLAF nem tagadhatta meg a jelentéshez való hozzáférést. Nyílt levelükben a civil szervezetek felszólítják a Bizottságot és az OLAF-ot, hogy fogadják el az ítéletet és adják ki a jelentést. Emellett intézkedéseket kérnek annak biztosítására, hogy a közérdekű információkhoz való hozzáférést uniós és nemzeti szinten is előmozdítsák és fokozottan védjék.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.