Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága Magyarországot vizsgálja

Magyarország 1993-ban csatlakozott az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez. Az illetékes bizottság 1998 és 2006 után idén vizsgálja harmadszorra, hogy hazánk hogyan teljesít a gyerekjogok terén. Civil szervezetek – köztük a TASZ munkatársa – tájékoztatták a bizottságot.  

A február 5-én tartott meghallgatáson a UNICEF Magyar Bizottsága, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai vettek részt. A találkozón a civilek részletes tájékoztatást adtak a bizottság számára a gyerekjogok hazai helyzetéről. A CFCF és a TASZ beszámolója az ülésről itt érhető el. 
A találkozó után a bizottság közzétette a magyar kormányhoz intézett kérdései listáját, amelyet a kormánynak június 15-ig kell megválaszolnia. A bizottság arra kérte a kormányt, hogy tájékoztassa őt a 2007-2032-es keretdátummal elfogadott gyermekjogi stratégia kidolgozásáról és tartalmáról, a gyermeki jogokat monitorozó független tesület felállításáról. A kormánynak tájékoztatást kell nyújtania a fogyatékos és roma gyerekekkel, valamint a migráns és menekült gyerekekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen tett lépésekről, valamint azokról a lépésekről, amelyeket annak érdekében tett, hogy gyerekek ne éljenek intézeti körülmények között. Tájékoztatást kért továbbá az intézménytelenítés érdekében befektetett EU-források felhasználásáról, valamint a roma, fogyatékos és krónikus beteg gyerekek örökbe adása érdekében tett lépésekről. Magyarországnak be kell számolnia arról, hogy mit tett a gyerekek és fiatalkorúak körében elterjedt mentális betegségek gyógyítása és megelőzése érdekében. A bizottság tájékoztatást kért a roma gyerekek iskolai szegregálása ellen tett lépésekről. A teljes lista angol nyelven itt olvasható. 
foto: compfight.com

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Legalább 40 iskolába jut el a MONDO jogtudatosító program

Sikeres volt közösségi gyűjtésünk. A kampány vége előtt két héttel, 128 támogató segítségével jött össze csaknem egymillió forint arra, hogy a MONDO tanároknak szóló workshopja legalább 40 iskolába eljusson. Most keressük az iskolákat, amik nyitottak arra, hogy a MONDO oktatási segédeszközként a mindennapi tanításba bekerülhessen, és így több ezer gyerek kezdjen el tanulni a saját jogairól.

Mutasd meg a közösség erejét a saját településeden is!

A Szabad napot minden családnak! kampányunk során közel tízezren írták alá a petíciónkat. Szeretnénk, ha az érintettek és támogatók hangja közvetlenül a helyi polgármester-jelöltekhez is eljutna, ehhez találsz itt segítséget.

Iskolások - iskola nélkül - a TASZ új filmje

Mától joguk van gyógypedagógiai iskolába járni a súlyosan, halmozottan fogyatékos tanulóknak, az iskoláknak viszont nem kötelező felvenni őket. Magyarország elismeri oktatási jogaikat, csak nem engedi őket iskolába járni...