Barion Pixel TASZ | Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága Magyarországot vizsgálja

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága Magyarországot vizsgálja

Magyarország 1993-ban csatlakozott az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez. Az illetékes bizottság 1998 és 2006 után idén vizsgálja harmadszorra, hogy hazánk hogyan teljesít a gyerekjogok terén. Civil szervezetek – köztük a TASZ munkatársa – tájékoztatták a bizottságot.

A február 5-én tartott meghallgatáson a UNICEF Magyar Bizottsága, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai vettek részt. A találkozón a civilek részletes tájékoztatást adtak a bizottság számára a gyerekjogok hazai helyzetéről. A CFCF és a TASZ beszámolója az ülésről itt érhető el. 
 
 
 
A találkozó után a bizottság közzétette a magyar kormányhoz intézett kérdései listáját, amelyet a kormánynak június 15-ig kell megválaszolnia. A bizottság arra kérte a kormányt, hogy tájékoztassa őt a 2007-2032-es keretdátummal elfogadott gyermekjogi stratégia kidolgozásáról és tartalmáról, a gyermeki jogokat monitorozó független tesület felállításáról. A kormánynak tájékoztatást kell nyújtania a fogyatékos és roma gyerekekkel, valamint a migráns és menekült gyerekekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen tett lépésekről, valamint azokról a lépésekről, amelyeket annak érdekében tett, hogy gyerekek ne éljenek intézeti körülmények között. Tájékoztatást kért továbbá az intézménytelenítés érdekében befektetett EU-források felhasználásáról, valamint a roma, fogyatékos és krónikus beteg gyerekek örökbe adása érdekében tett lépésekről. Magyarországnak be kell számolnia arról, hogy mit tett a gyerekek és fiatalkorúak körében elterjedt mentális betegségek gyógyítása és megelőzése érdekében. A bizottság tájékoztatást kért a roma gyerekek iskolai szegregálása ellen tett lépésekről. A teljes lista angol nyelven itt olvasható. 
 
foto: compfight.com
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.