Az Információszabadság Világnapja - öt TASZ per közérdekű adatokért

2002. szeptember 28-án, Bulgáriában megalakult a Freedom of Information Advocates Network (FOIA Network), amely számos ország információszabadsággal foglalkozó szervezetének együttműködését jelenti. A hálózat célja az információhoz való egyéni hozzá férés jogának tudatosítása és terjesztése a nyitott és átlátható kormányzás érdekében. A hálózat létrehozói szeptember 28-át az Információszabadság Világnapjának nevezték ki.

Mivel is ünnepelhetné a TASZ méltóbban az Információszabadság Világnapját, mint azzal az öt tárgyalással, amelyek közérdekű adatokhoz való hozzáférésért folynak a héten.Az esedékes tárgyalások helyszínei, időpontjai:


2006. szeptember 25., hétfő:- Az új Alkotmány tervezetének kiadásáértFővárosi Bíróság: 1055 Budapest, Markó utca 27. 2. emelet 43. tárgyaló, 8:30- A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen, a közigazgatás korszerűsítésével kapcsolatban 2002-2004. között kiadott kormányhatározatok végrehajtásának adataiért és az elektronikus közigazgatást érintő feladatok megvalósulásáról szóló jelentés kiadásáértFővárosi Bíróság: Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27., 2. emelet 43. tárgyaló, 14:00


- Atomper - a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagok megismeréséértFővárosi Bíróság: Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27., 2. emelet 2. tárgyaló, 14:302006. szeptember 26., kedd:- Az Egészségügyi Minisztérium ellen, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium illegális pszichoaktív szerek egészségre való veszélyességéről szóló dokumentumának megismeréséértFővárosi Ítélőtabla: 1027 Budapest, Feketesas utca 3., fszt 5., 8:302006. szeptember 27., szerda:


- Atomper - a Paksi Atomerőműt érintő kármentés adataiért


Fővárosi Bíróság: 1055 Budapest, Markó utca 27., 3.em. 317. tárgyaló, 10:00

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hiába van új KEHI rendelet - a jelentések továbbra sem hozzáférhetõk

Pert indítottunk a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellen, hogy a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló jelentését közérdekű adatként adja ki. A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében elutasította a keresetünket. Az ítélet szerint a KEHI olyan állami szerv, amelynek ugyan önálló jogi személyisége van és a szervezete elkülönül a Kormányétól, ám tevékenysége speciálisan döntés-előkészítésre irányul, így a már elkészült és a Kormány számára átadott jelentései sem nyilvánosak.

Újítás az AB honlapján

Lehetőség nyílt az Alkotmánybíróság honlapján a benyújtott indítványok bizonyos fokú megismerésére. A TASZ üdvözli az AB lépését.

Kitűzték az Alkotmánybíróság elleni perünk következő tárgyalását

(IDŐPONT-VÁLTOZÁS!) A Fővárosi Ítélőtábla 2005. május 5-én 8.30-kor tárgyalja 1027 Budapest, Fekete Sas u. 3. fszt. V. tárgyalótermében a Társaság a Szabadságjogokért által a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága ellen közérdekű adat közlésére kötelezés iránt indított pert.