Az Információszabadság Világnapja - öt TASZ per közérdekű adatokért

2002. szeptember 28-án, Bulgáriában megalakult a Freedom of Information Advocates Network (FOIA Network), amely számos ország információszabadsággal foglalkozó szervezetének együttműködését jelenti. A hálózat célja az információhoz való egyéni hozzá férés jogának tudatosítása és terjesztése a nyitott és átlátható kormányzás érdekében. A hálózat létrehozói szeptember 28-át az Információszabadság Világnapjának nevezték ki.

Mivel is ünnepelhetné a TASZ méltóbban az Információszabadság Világnapját, mint azzal az öt tárgyalással, amelyek közérdekű adatokhoz való hozzáférésért folynak a héten.Az esedékes tárgyalások helyszínei, időpontjai:


2006. szeptember 25., hétfő:- Az új Alkotmány tervezetének kiadásáértFővárosi Bíróság: 1055 Budapest, Markó utca 27. 2. emelet 43. tárgyaló, 8:30- A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen, a közigazgatás korszerűsítésével kapcsolatban 2002-2004. között kiadott kormányhatározatok végrehajtásának adataiért és az elektronikus közigazgatást érintő feladatok megvalósulásáról szóló jelentés kiadásáértFővárosi Bíróság: Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27., 2. emelet 43. tárgyaló, 14:00


- Atomper - a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának újraindításával kapcsolatos szakértői anyagok megismeréséértFővárosi Bíróság: Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27., 2. emelet 2. tárgyaló, 14:302006. szeptember 26., kedd:- Az Egészségügyi Minisztérium ellen, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium illegális pszichoaktív szerek egészségre való veszélyességéről szóló dokumentumának megismeréséértFővárosi Ítélőtabla: 1027 Budapest, Feketesas utca 3., fszt 5., 8:302006. szeptember 27., szerda:


- Atomper - a Paksi Atomerőműt érintő kármentés adataiért


Fővárosi Bíróság: 1055 Budapest, Markó utca 27., 3.em. 317. tárgyaló, 10:00

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít: ilyen a magyar állam a TASZ éves jelentésében

2013 kiemelkedő jogsértéseiről és az arra adott, a Társaság a Szabadságjogokért által megfogalmazott válaszokról szól a szervezet éves jelentése. Azokról a jogsértésekről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, amelyekre emlékeznünk kell, mert mindannyiunk szabadságát és méltóságát sértik.