Az NVI elnökével vitattuk meg a tavalyi választásokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona is részt vett február 21-én megtartott szakmai napunkon, ahol választási jelentésünk munkaanyagát vitattuk meg.

Közel száz oldalas munkaanyagban összegeztük a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos tapasztalatainkat. A jelentés többek közt az általunk nyújtott választási jogsegélyeken, az általunk monitorozott választási döntéseken és az általunk nyújtott jogi képviseleten alapul. A múlt évben folyamatosan nyomon követtük a választáshoz kapcsolódó sajtóbeszámolókat, a vonatkozó szakirodalmat és a választási szakértők véleményét is, az e forrásokból származó tények, jogi álláspontok, következtetések szintén megjelennek a jelentés szövegében.

A február 21-én megtartott szakmai napon két kerekasztal-beszélgetésben vitattuk meg választási jelentésünk munkaanyagát. A délelőtti beszélgetésen megszólalóként részt vett Pálffy Ilona mellett Avarkeszi Dezső és Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbízott tagjai, Gönczi Gergely, az NVB korábbi megbízott tagja, valamint Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője. A délutáni kerekasztalban Bartha Ildikó (DE-ÁJK), Mécs János (ELTE-ÁJK), Kovács András György (ELTE-ÁJK) és Tóth Balázs ügyvéd vettek részt.

Olyan témák merültek fel, mint a tömeges lakcím-bejelentések, az állam semlegessége, a jegyzők felkészültsége a választásra, a diszkriminatív levélszavazás vagy a megbízott szavazatszámláló-bizottsági tagok hiánya.

A résztvevők egyformán fontosnak és a maga nemében egyedülállónak tartották készülő választási jelentésünket, amihez értékes és konstruktív megjegyzéseket fűztek. A kerekasztal-beszélgetések tanulságait is beépítjük a jelentésbe, amit a választások lebonyolításához tett ajánlásainkkal együtt március végén tervezünk publikálni választási oldalunkon.

Köszönjük meghívott vendégeinknek és a közönségben megjelent szakértőknek, hogy értékes észrevételeikkel hozzájárultak egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb jelentés elkészültéhez.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Demokratikusabb ügyrendet készítettünk az NVB-nek

Választási Jogi Programunk a választások szabadságának és tisztaságának civil ellenőrzése érdekében követi a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) munkáját. Az NVB ügyrendje, álláspontunk szerint jelenleg nem garantálja, hogy testület demokratikus körülmények között hozza meg a döntéseit.

Romeltakarítás

A menekültellenes népszavazás előtti gyűlöletkeltő kampány volt a TASZ történetében az első, amiben határozottan állást foglaltunk a szavazat tartalmát illetően, és egy bizonyos (az érvénytelen) szavazat mellett érveltünk. Együttműködtünk 24 másik olyan civil szervezettel, akik a népszavazás érvénytelenítése mellett kampányoltak. A népszavazás érvénytelen lett, és a szavazáson résztvevők 6,3%-a érvénytelen szavazatot adott le. Minden szavazáson előfordulnak érvénytelen szavazatok, de példátlan számuk ezúttal azt jelzi, hogy több, mint kétszázezer aktív állampolgár volt, aki a nemtetszését nem csak távolmaradással fejezte ki, hanem érvénytelenül szavazott. Az eredmény ismeretében most érdemes kicsit azzal is foglalkoznunk, hogy mindez  mit jelent  a jogvédő szervezetünk szempontjából.

Szabad a választás: visszaszereztük egy állampolgár választójogát

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2012 elején nyújtott be keresetet fogyatékossággal élő ügyfele képviseletében a cselekvőképességet kizáró gondnokság megszüntetése, valamint választójogának visszaállítása iránt. A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletében kimondta, hogy senki választójoga sem tehető függővé politikai ismeretektől, ezen jog gyakorlásához nem támaszthatók többletkövetelmények a társadalom többi tagjához képest.