Az NVI elnökével vitattuk meg a tavalyi választásokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona is részt vett február 21-én megtartott szakmai napunkon, ahol választási jelentésünk munkaanyagát vitattuk meg.

Közel száz oldalas munkaanyagban összegeztük a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos tapasztalatainkat. A jelentés többek közt az általunk nyújtott választási jogsegélyeken, az általunk monitorozott választási döntéseken és az általunk nyújtott jogi képviseleten alapul. A múlt évben folyamatosan nyomon követtük a választáshoz kapcsolódó sajtóbeszámolókat, a vonatkozó szakirodalmat és a választási szakértők véleményét is, az e forrásokból származó tények, jogi álláspontok, következtetések szintén megjelennek a jelentés szövegében.

A február 21-én megtartott szakmai napon két kerekasztal-beszélgetésben vitattuk meg választási jelentésünk munkaanyagát. A délelőtti beszélgetésen megszólalóként részt vett Pálffy Ilona mellett Avarkeszi Dezső és Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbízott tagjai, Gönczi Gergely, az NVB korábbi megbízott tagja, valamint Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője. A délutáni kerekasztalban Bartha Ildikó (DE-ÁJK), Mécs János (ELTE-ÁJK), Kovács András György (ELTE-ÁJK) és Tóth Balázs ügyvéd vettek részt.

Olyan témák merültek fel, mint a tömeges lakcím-bejelentések, az állam semlegessége, a jegyzők felkészültsége a választásra, a diszkriminatív levélszavazás vagy a megbízott szavazatszámláló-bizottsági tagok hiánya.

A résztvevők egyformán fontosnak és a maga nemében egyedülállónak tartották készülő választási jelentésünket, amihez értékes és konstruktív megjegyzéseket fűztek. A kerekasztal-beszélgetések tanulságait is beépítjük a jelentésbe, amit a választások lebonyolításához tett ajánlásainkkal együtt március végén tervezünk publikálni választási oldalunkon.

Köszönjük meghívott vendégeinknek és a közönségben megjelent szakértőknek, hogy értékes észrevételeikkel hozzájárultak egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb jelentés elkészültéhez.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Három választási adatvédelmi visszaélés

A választásokkal kapcsolatban számos megkeresést kaptunk e-mailben és a forródrótunkon is, amelyben a választópolgárok adataikkal történő visszaélést sérelmeztek. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot, illetve adatvédelmi hatósági eljárást folytathat adatvédelmi visszaélések kivizsgálása és a jogszerűtlenül eljáró adatkezelők marasztalása érdekében. A személyes adatainkkal a pártok és jelöltek nem élhetnek vissza a választási eljárásban sem, ezért beadványmintákat készítettünk, amelyekkel a Hatóság eljárását kezdeményezhetik azok, akiket ilyen jellegű jogsérelem ért.

A beadványokat a NAIH-nak kell benyújtani, itt olvashatsz részletesen ennek lehetséges módjairól.

Pert nyert a TASZ a Belügyminisztériummal szemben: ki kell adni a választások előtti lakcímbejelentések adatait

A nyilvánosságra tartozik, hogy hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választást megelőzően, mondta ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) által a Belügyminisztériumtól (BM) kikért adatok kiadásához kapcsolódó perben a bíróság. A TASZ 2019-ben is folytatja a választási jogi tevékenységét: frissíti a valasztasz.hu tartalmait, választási jogi képzéseket tart országszerte és forródrótot üzemeltet.

A Képviselői Irodaházra vetített “Szabadság” felirattal buzdítottunk a vasárnapi szavazásra

Az Országház mellett található Képviselői Irodaházra vetített felirattal buzdítottunk ma mindenkit arra, hogy vegyen részt a vasárnapi szavazáson. Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet az állampolgári aktivitás fontosságára.