Barion Pixel TASZ | Az NVI elnökével vitattuk meg a tavalyi választásokat

Az NVI elnökével vitattuk meg a tavalyi választásokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona is részt vett február 21-én megtartott szakmai napunkon, ahol választási jelentésünk munkaanyagát vitattuk meg.

Közel száz oldalas munkaanyagban összegeztük a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos tapasztalatainkat. A jelentés többek közt az általunk nyújtott választási jogsegélyeken, az általunk monitorozott választási döntéseken és az általunk nyújtott jogi képviseleten alapul. A múlt évben folyamatosan nyomon követtük a választáshoz kapcsolódó sajtóbeszámolókat, a vonatkozó szakirodalmat és a választási szakértők véleményét is, az e forrásokból származó tények, jogi álláspontok, következtetések szintén megjelennek a jelentés szövegében.

A február 21-én megtartott szakmai napon két kerekasztal-beszélgetésben vitattuk meg választási jelentésünk munkaanyagát. A délelőtti beszélgetésen megszólalóként részt vett Pálffy Ilona mellett Avarkeszi Dezső és Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbízott tagjai, Gönczi Gergely, az NVB korábbi megbízott tagja, valamint Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője. A délutáni kerekasztalban Bartha Ildikó (DE-ÁJK), Mécs János (ELTE-ÁJK), Kovács András György (ELTE-ÁJK) és Tóth Balázs ügyvéd vettek részt.

Olyan témák merültek fel, mint a tömeges lakcím-bejelentések, az állam semlegessége, a jegyzők felkészültsége a választásra, a diszkriminatív levélszavazás vagy a megbízott szavazatszámláló-bizottsági tagok hiánya.

A résztvevők egyformán fontosnak és a maga nemében egyedülállónak tartották készülő választási jelentésünket, amihez értékes és konstruktív megjegyzéseket fűztek. A kerekasztal-beszélgetések tanulságait is beépítjük a jelentésbe, amit a választások lebonyolításához tett ajánlásainkkal együtt március végén tervezünk publikálni választási oldalunkon.

Köszönjük meghívott vendégeinknek és a közönségben megjelent szakértőknek, hogy értékes észrevételeikkel hozzájárultak egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb jelentés elkészültéhez.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.