Az ORFK-hoz fordultunk a romákat zaklató bírságolási gyakorlat miatt

Több szervezettel együtt az országos rendőrfőkapitányhoz fordultunk a rendőrség romákat zaklató, aránytalan bírságolási gyakorlata miatt. Arra kérjük Papp Károlyt, hogy az ORFK a szakmai párbeszéd elindítása és a helyzet javítása érdekében támogassa egy civil-rendőr munkacsoport megalakulását.

A levél aláírói - a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat, az Eötvös Károly Intézet (EKINT), a Roma Sajtóközpont (RSK) és a TASZ – az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a rendőrök a roma embereket kiemelkedő arányban büntetik tipikusan kisebb fokú közlekedési szabálysértésekért. Sok esetben a cigánytelepek „bejárata” a rendszeresített bírságolási helyszín, ahol a rendőrök gyakran olyan kihágásokért bírságolnak, melyekért nem romákat nem szoktak (csak a példa kedvéért: csengő vagy téli gumi hiánya a biciklin, kopott bicikligumi, nem a zebrán történő gyalogos átkelés, stb).

A civilek szerint, még ha a jogszabályok szigorú értelmezése alapján az esetek jó részében van is jogalapja a bírságolásnak, az etnikai aránytalanság miatt ez a gyakorlat akkor is jogellenes. Sérti ugyanis az egyenlő bánásmód követelményét, ha a rendőrség egyesekkel szemben eljár, míg másokkal szemben nem, méghozzá etnikai hovatartozásuk alapján.

Mindezt a szaknyelv etnikai profilalkotásnak hívja, ami több nemzetközi emberi jogi szervezet szerint diszkriminatív, jogellenes gyakorlat, ráadásul még csak nem is teszi hatékonyabbá a bűnüldözést.   

A gyakorlat jogellenességén túl a bírságok mértéke is sokszor erősen túlzónak tűnik, prevenciós hatása pedig egyáltalán nincs. A sokszor sorozatosan megbüntetett mélyszegénységben élők az utolsó pénzüket is a bírság kifizetésére költik, így azonban a bicikli felszerelésére már nem futja, és a kör kezdődik elölről. Akik sem kifizetni nem tudják, sem közérdekű munkában ledolgozni nincs lehetőségük a bírságokat, azoknak a bíróság rendszerint elzárássá változtatja a pénzbüntetésüket. A börtön- és az adminisztratív költségek pedig összességében nagy terhet rónak az államháztartásra.

Tisztában vagyunk vele, hogy a rendőrség nem gyűjt etnikai adatokat, a helyi gyakorlatban ugyanakkor nyilvánvalóan jelen van a megkülönböztető bánásmód, melyet nem jogszabályi változással, hanem a rendőrség vezetőinek közvetlen beavatkozásával volna mód megváltoztatni.

Ezért a levél aláíróiként arra kértük az országos rendőrfőkapitányt, hogy támogassa egy civil-rendőr munkacsoport létrejöttét, amely a szakmai párbeszéd és közös munka révén elősegítené az egyenlő bánásmód elvét tiszteletben tartó bírságolási gyakorlat megszilárdulását. Emellett a munkacsoportban – a szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok kapcsán – közös ajánlások megfogalmazását is tervezzük a jogalkotó felé.

A levelet szintén aláíró Roma Sajtóközpont az elmúlt hónapokban több mint félszáz településen 140 esetet dolgozott fel – a legkirívóbb bírságokról az Index olvasói szavazhattak, akik egy piliscsabai roma fiatal által elejtett/eldobott papírzsebkendő miatt kiszabott 50 ezer forintos büntetést találták a legabszurdabbnak. Az ügyben eljáró Budaörsi Rendőrkapitányság múlt héten megkapta az RSK Aranysárhányó-díját.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

STOP Kormányzati Rasszizmus

A kormánnyal és a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulunk a menedékkérőket ábrázoló STOP táblás kormányplakát miatt.

Aki szegény, az annyit is ér!

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseikkel.

Gyöngyöspata-per: jön a másodfok

Folytatódik a rendőrség elleni közérdekű perünk, amely a gyöngyöspatai romák diszkriminációjáról szól. Elsőfokon a bíróság megállapította a hátrányos megkülönböztetést, de nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, ezért fellebbeztünk.