Barion Pixel TASZ | Beszámoló egy rendhagyó tiltakozásról

Beszámoló egy rendhagyó tiltakozásról

A Társaság a Szabadságjogokért aktivistái ma délelőtt az egyik budapesti bevásárlóközpont előtt felállított nyitott próbafülkékben vetkőztek le, hogy tiltakozzanak, többek között, az üzletek fülkéiben elhelyezett kamerák használata ellen.

A rövid jelenet azt mutatta be, hogy megfelelő törvényi szabályozás híján ma szinte bárhol megfigyelhetőek vagyunk: szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban, áruházak mosdóiban, próbafülkékben. A sérelem mindenkivel megeshet.

A vagyonőrökre vonatkozó szabályozást – melyet a Belügyminisztérium előterjesztése mellett az Országgyűlés fogadott el – az Alkotmánybíróság másodszorra is alkotmánysértőnek minősítette, mert nem védi az emberek magánéletét és sérti az emberi méltóságot. A TASZ, aki már számos alkalommal reklamált az ügyben, két okból örült a döntésnek. Egyrészt így nem figyelhetnek bennünket bárhol kamerákkal, másrészt bebizonyosodott, hogy a törvényhozó nem tartja tiszteletben jogainkat. A TASZ célja a mai jelenettel az volt, hogy a jogalkotók felismerjék, az új törvény megalkotásánál különös figyelemmel kell illetni a magánéletünk védelmét és a személyes adataink védelméhez való jogot. A szervezet a jövőben is küzdeni fog, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg.

A TASZ reméli, hogy harmadik nekifutásra a Belügyminisztériumnak sikerül az alkotmányos szabályoknak megfelelő szövegváltozatot készíteni, a parlamenti képviselők és az illetékes bizottságok pedig komolyan veszik a feladatukat. Azaz nem hagynak jóvá olyan szabályozást, amely semmibe veszi az állampolgárok alapvető jogait.

Olvassa el az alkotmánybírósági döntésről szóló írásunkat !

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.