Budapest Királyság: tanulj, játssz és lépj fel a jogsértés ellen!

Szélsőségesen egyenlőtlen választójogot vezetett be a nyáron módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer: idén ősztől a különböző kerületek lakóinak szavazata nem ugyanannyit ér a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásában. A budapesti polgárok egyenlőségét semmibe vevő módosítás ellen most te is felemelheted a szavad!

Ismerd meg a helyzetet --> Teszteld a tudásod --> Küldj levelet az ombudsmannak!

A TASZ új kampányának célja, hogy közvetlenül a választójog-egyenlőtlenség sértettjeitől kapjon számos panaszt az ombudsman, aki a panaszok nyomán az egyenlőtlen választási rendszer megsemmisítését ke zdeményezheti az Alkotmánybíróságon. A kampány célja továbbá, hogy az állampolgárok jobban megismerjék és használják az előttük nyitva álló alapjogi jogérvényesítési lehetőségeket. A Budapest Királyság kampányoldalán az állampolgárok olyan eszközt kapnak a kezükbe, amelynek segítségével saját maguk tudnak fellépni az őket érintő jogsértés ellen egy ombudsmani panasz online benyújtásával.

A weboldal egyszerű példákkal, gazdag grafikával hívja fel a figyelmet az állampolgárokat érő jogsérelemre és magyarázza el, miért sérti a választási rendszer a jogaikat. A rövid magyarázat után a honlap a jogsértés elleni fellépésre ösztönöz, és ehhez kínál egy nagyon egyszerű eszközt. A felhasználók mindössze 3 lépésben panaszt nyújthatnak be az ombudsmannak, amelynek szövegét a weboldal a megadott adatok alapján azonnal elkészíti. A panasz olyan új jogi szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyeket az Alkotmánybíróság a választási rendszert vizsgáló korábbi eljárásában nem vehetett figyelembe. A panaszt a felhasználók egyetlen gombnyomással beküldhetik az ombudsmannak. A weboldal mellett a kampány részeként facebook-alkalmazásokból is megtudhatják az állampolgárok, mennyit ér a szavazatuk más kerületekéhez képest, és az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogaikat is jobban megismerhetik.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elmarasztalták a Facebookos szavazáson csaló kormánypárti jelöltet az általunk készített kifogás nyomán

Elmarasztalták azt a kormánypárti önkormányzati képviselőjelöltet, aki szavazatvásárlással hamisította meg egy Facebook-szavazás eredményét. A Hódmezővásárhelyen induló Daru Árpád maga is beismerte, hogy egy nyilvánosan elérhető, fizetős szolgáltatással jutott kamuprofilok voksaihoz a szavazáson, amelynek szervezői azt akarták felmérni, hogy ő, vagy a függetlenként induló Dr. Mester János a népszerűbb jelölt. Dr. Mester János nevében a Társaság a Szabadságjogokért nyújtott be kifogást.

Szabad és tisztességes választásokat - Merre tovább?

Kamupártok, levélszavazás, visszaélésszerű lakcímváltoztatások, jogellenes kampány, a kormánypártoknak lejtő pálya a választási hirdetéseknél - csak néhány olyan kihívás, amelyekkel a 2018-as választás során a pártoknak, a választópolgároknak és a választásokkal foglalkozó szakértőknek szembe kellett nézniük. A TASZ választási jogi konferenciáján a 2018-as választásokkal kapcsolatos ajánlásokat mutat be a sajtó képviselőinek, amelyek választ kívánnak adni azokra a legfontosabb kérdésekre, melyekkel a szervezet a választás monitorozása és a TASZ forródrótját felkereső rekordszámú állampolgári bejelentés alapján találkozott.

Van beleszólásod: vegyél részt aktívan a közügyekben!

Szeretnéd a saját szemeddel látni, mit művelnek az önkormányzati képviselőid, de nem engednek be az ülésekre? Meg akarod mutatni másoknak is, mit gondol a helyi szemétlerakó létesítéséről a választott képviselőjük, de nem engednek felvételt készíteni az önkormányzati képviselő-testületi ülésről? Felszólalnál az óvodai férőhelyek hiánya miatt a közmeghallgatáson, de nem hagynak szóhoz jutni? Vagy esetleg már évek óta nem is volt közmeghallgatás a településeden? Új, helyi aktivistákat támogató 1x1-ünkben megmutatjuk, ezekben a helyzetekben – és még sok más hasonló helyzetben – mit tehetsz. Sőt: számos mintabeadványt is kínálunk Neked, hogy a helyi önkormányzat munkájának monitorozása során Téged ért jogsérelmekkel jogi ismeretek nélkül is könnyen fel tudd venni a harcot.