Budapest Királyság: tanulj, játssz és lépj fel a jogsértés ellen!

Szélsőségesen egyenlőtlen választójogot vezetett be a nyáron módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer: idén ősztől a különböző kerületek lakóinak szavazata nem ugyanannyit ér a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásában. A budapesti polgárok egyenlőségét semmibe vevő módosítás ellen most te is felemelheted a szavad!

Ismerd meg a helyzetet --> Teszteld a tudásod --> Küldj levelet az ombudsmannak!

A TASZ új kampányának célja, hogy közvetlenül a választójog-egyenlőtlenség sértettjeitől kapjon számos panaszt az ombudsman, aki a panaszok nyomán az egyenlőtlen választási rendszer megsemmisítését ke zdeményezheti az Alkotmánybíróságon. A kampány célja továbbá, hogy az állampolgárok jobban megismerjék és használják az előttük nyitva álló alapjogi jogérvényesítési lehetőségeket. A Budapest Királyság kampányoldalán az állampolgárok olyan eszközt kapnak a kezükbe, amelynek segítségével saját maguk tudnak fellépni az őket érintő jogsértés ellen egy ombudsmani panasz online benyújtásával.

A weboldal egyszerű példákkal, gazdag grafikával hívja fel a figyelmet az állampolgárokat érő jogsérelemre és magyarázza el, miért sérti a választási rendszer a jogaikat. A rövid magyarázat után a honlap a jogsértés elleni fellépésre ösztönöz, és ehhez kínál egy nagyon egyszerű eszközt. A felhasználók mindössze 3 lépésben panaszt nyújthatnak be az ombudsmannak, amelynek szövegét a weboldal a megadott adatok alapján azonnal elkészíti. A panasz olyan új jogi szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyeket az Alkotmánybíróság a választási rendszert vizsgáló korábbi eljárásában nem vehetett figyelembe. A panaszt a felhasználók egyetlen gombnyomással beküldhetik az ombudsmannak. A weboldal mellett a kampány részeként facebook-alkalmazásokból is megtudhatják az állampolgárok, mennyit ér a szavazatuk más kerületekéhez képest, és az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogaikat is jobban megismerhetik.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít: ilyen a magyar állam a TASZ éves jelentésében

2013 kiemelkedő jogsértéseiről és az arra adott, a Társaság a Szabadságjogokért által megfogalmazott válaszokról szól a szervezet éves jelentése. Azokról a jogsértésekről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, amelyekre emlékeznünk kell, mert mindannyiunk szabadságát és méltóságát sértik.

A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

A személyes megjelenéshez kötött választási regisztráció előre nem látható nagyságú tömeg számára teheti lehetetlenné, hogy éljen választójogával. Az idősek, mozgáskorlátozottak, várandós anyák is csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha már előtte túlestek a személyes megjelenést követelő feliratkozáson.

Nem tudott szavazni? Írjon az ombudsmannak!

Nem jutott el Önhöz a mozgóurna? Átjelentkezett vagy külképviseleti szavazásra jelentkezett, mégse szerepelt a névjegyzékben, amikor a helyszínre ért? Nem akarja annyiban hagyni, hogy nem élhetett választójogával? Mintalevelünk segítségével panaszt nyújthat be az ombudsmannak!