Budapest Királyság: tanulj, játssz és lépj fel a jogsértés ellen!

Szélsőségesen egyenlőtlen választójogot vezetett be a nyáron módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer: idén ősztől a különböző kerületek lakóinak szavazata nem ugyanannyit ér a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásában. A budapesti polgárok egyenlőségét semmibe vevő módosítás ellen most te is felemelheted a szavad!

Ismerd meg a helyzetet --> Teszteld a tudásod --> Küldj levelet az ombudsmannak!

A TASZ új kampányának célja, hogy közvetlenül a választójog-egyenlőtlenség sértettjeitől kapjon számos panaszt az ombudsman, aki a panaszok nyomán az egyenlőtlen választási rendszer megsemmisítését ke zdeményezheti az Alkotmánybíróságon. A kampány célja továbbá, hogy az állampolgárok jobban megismerjék és használják az előttük nyitva álló alapjogi jogérvényesítési lehetőségeket. A Budapest Királyság kampányoldalán az állampolgárok olyan eszközt kapnak a kezükbe, amelynek segítségével saját maguk tudnak fellépni az őket érintő jogsértés ellen egy ombudsmani panasz online benyújtásával.

A weboldal egyszerű példákkal, gazdag grafikával hívja fel a figyelmet az állampolgárokat érő jogsérelemre és magyarázza el, miért sérti a választási rendszer a jogaikat. A rövid magyarázat után a honlap a jogsértés elleni fellépésre ösztönöz, és ehhez kínál egy nagyon egyszerű eszközt. A felhasználók mindössze 3 lépésben panaszt nyújthatnak be az ombudsmannak, amelynek szövegét a weboldal a megadott adatok alapján azonnal elkészíti. A panasz olyan új jogi szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyeket az Alkotmánybíróság a választási rendszert vizsgáló korábbi eljárásában nem vehetett figyelembe. A panaszt a felhasználók egyetlen gombnyomással beküldhetik az ombudsmannak. A weboldal mellett a kampány részeként facebook-alkalmazásokból is megtudhatják az állampolgárok, mennyit ér a szavazatuk más kerületekéhez képest, és az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogaikat is jobban megismerhetik.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.

Indul a kampány, ezeket teheted meg te a társadalmi változásért!

Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.