Budapest Királyság: tanulj, játssz és lépj fel a jogsértés ellen!

Szélsőségesen egyenlőtlen választójogot vezetett be a nyáron módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer: idén ősztől a különböző kerületek lakóinak szavazata nem ugyanannyit ér a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásában. A budapesti polgárok egyenlőségét semmibe vevő módosítás ellen most te is felemelheted a szavad!

Ismerd meg a helyzetet --> Teszteld a tudásod --> Küldj levelet az ombudsmannak!

A TASZ új kampányának célja, hogy közvetlenül a választójog-egyenlőtlenség sértettjeitől kapjon számos panaszt az ombudsman, aki a panaszok nyomán az egyenlőtlen választási rendszer megsemmisítését ke zdeményezheti az Alkotmánybíróságon. A kampány célja továbbá, hogy az állampolgárok jobban megismerjék és használják az előttük nyitva álló alapjogi jogérvényesítési lehetőségeket. A Budapest Királyság kampányoldalán az állampolgárok olyan eszközt kapnak a kezükbe, amelynek segítségével saját maguk tudnak fellépni az őket érintő jogsértés ellen egy ombudsmani panasz online benyújtásával.

A weboldal egyszerű példákkal, gazdag grafikával hívja fel a figyelmet az állampolgárokat érő jogsérelemre és magyarázza el, miért sérti a választási rendszer a jogaikat. A rövid magyarázat után a honlap a jogsértés elleni fellépésre ösztönöz, és ehhez kínál egy nagyon egyszerű eszközt. A felhasználók mindössze 3 lépésben panaszt nyújthatnak be az ombudsmannak, amelynek szövegét a weboldal a megadott adatok alapján azonnal elkészíti. A panasz olyan új jogi szempontokra hívja fel a figyelmet, amelyeket az Alkotmánybíróság a választási rendszert vizsgáló korábbi eljárásában nem vehetett figyelembe. A panaszt a felhasználók egyetlen gombnyomással beküldhetik az ombudsmannak. A weboldal mellett a kampány részeként facebook-alkalmazásokból is megtudhatják az állampolgárok, mennyit ér a szavazatuk más kerületekéhez képest, és az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogaikat is jobban megismerhetik.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

El a kezekkel az adataimtól!

Az alábbi folyamatábra megmutatja, mit kell tennie adatai védelmében a választási kampányok során. Keresse ki az ábrán, mi a teendő, és lejjebb olvashatja a további lépések részleteit!

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.