Csatlakozzon az ujjnyomatos útlevelet ellenzőkhöz!

Csatlakozzon az ujjnyomatos útlevelet ellenzőkhöz!

Az Európai Parlament elé került az a jogszabálytervezet, amely előírná, hogy az EU mind a 450 millió állampolgárának útlevelébe ne csak fénykép, hanem kötelezően ujjnyomat is kerüljön. Sajnos úgy tűnik már nincs messze ez a kezdeményezés a végkifejlettől.

Az Európai Parlament a héten tárgyalja a jogszabálytervezetet és jó eséllyel ez az utolsó lehetőség, hogy meg lehessen állítani. A Privacy International, a Statewatch és a European Digital Rights emberi jogi szervezetek nyílt levélben tiltakoznak a privacyt súlyosan sértő és a demokráciát veszélyeztető rendszer ellen. Kérjük, Ön is csatlakozzon a nyílt levélhez, melyet az Európai Parlamenthez fognak eljuttatni!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni?

Költsön az állam milliárdokat jogkorlátozásra? Feltétlenül kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni? A TASZ véleményezte Országgyűlés előtt lévő „Közbiztonság és a közrend védelmében, és fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot.

Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek - nemzetközi együttműködés nyomán - a következő közös állásfoglalást teszik:

Valaki nem mond igazat

Megérkezett az Alkotmánybíróság elleni perünk másodfokú ítéletének írott változata. A perről részletesen beszámoltunk honlapunkon és az üggyel a sajtó is sokat foglalkozott. Most az ítélet szövegének közreadásán túl csak néhány érdekességre szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét.