Csatlakozzon az ujjnyomatos útlevelet ellenzőkhöz!

Csatlakozzon az ujjnyomatos útlevelet ellenzőkhöz!

Az Európai Parlament elé került az a jogszabálytervezet, amely előírná, hogy az EU mind a 450 millió állampolgárának útlevelébe ne csak fénykép, hanem kötelezően ujjnyomat is kerüljön. Sajnos úgy tűnik már nincs messze ez a kezdeményezés a végkifejlettől.

Az Európai Parlament a héten tárgyalja a jogszabálytervezetet és jó eséllyel ez az utolsó lehetőség, hogy meg lehessen állítani. A Privacy International, a Statewatch és a European Digital Rights emberi jogi szervezetek nyílt levélben tiltakoznak a privacyt súlyosan sértő és a demokráciát veszélyeztető rendszer ellen. Kérjük, Ön is csatlakozzon a nyílt levélhez, melyet az Európai Parlamenthez fognak eljuttatni!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.

Módosították az adatvédelmi törvényt

Már a köztársasági elnök aláírására vár az adatvédelmi törvény módosítása, amely a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó számos fontos szabályt érint. Pontosították a közérdekű adat fogalmát, változtak a személyes adatoknak az Európai Gazdasági Térségen kívülre továbbításának szabályai. A jövőben a módosítás nyomán megtudhatjuk, hogy a közfeladatot ellátó személyek mennyit keresnek, és az Alkotmánybíróság által kifogásolt döntés-előkészítő, illetve belső használatú adatok definíció is kikerült a törvényből, hogy helyét egy a nyilvánosságot hasonlóan korlátozó szabálynak adja át.

Mégsem változnak a közúti ellenőrzés szabályai

Néhány hete jelent meg egy sajtóhír arról, hogy jogszabály módosítás készül, mely szerint a közúti ellenőrzések során a rendőrök csak nyilvánvaló jogsértés esetén állíthatják félre a forgalomból a gépjárműveket. A cikk nyomán megkérdeztük a Belügyminisztériumot e kérdéssel kapcsolatos terveikről.