Barion Pixel TASZ | December 1. AIDS világnap – VIDEÓ

December 1. AIDS világnap - VIDEÓ

December 1-jén idén is megemlékezik a világ az AIDS áldozatairól. Jelenleg világszerte több mint 30 millió HIV-pozitív van, és több mint 25 millióan haltak meg AIDS következtében. A TASZ 2009 november 30-án gyertyás megemlékezést tartott az Egészségügyi Minisztérium előtt, nézze meg az erről készült videót!

16x9

Magyarország még mindig az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, azonban az adatok évről évre rosszabbodnak. Idén szeptember 30-ig 102 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 14 AIDS megbetegedés és 8 AIDS okozta haláleset történt. (forrás: Epinfo 16. évfolyam 45. szám) Az újonnan kiszűrt HIV-pozitívak között egyre több a 25 év alatti fiatal, idén 40%-kal nőtt arányuk. Az AIDS megbetegedések és AIDS okozta halálozások pedig részben annak köszönhetőek, hogy a HIV-pozitívak jelentős része előrehaladott, tünetes AIDS-stádiumban kerül kórházba.

Ennek legfőbb oka, az hogy a Nemzeti AIDS Stratégia csak papíron létezik, nem sikerült megvalósítani sem a prevenció feladatait, sem a HIV-vel élőket sújtó diszkrimináció csökkentését. A Nemzeti AIDS Bizottság nem látja el feladatát és hiányzik a megfelelő kormányzati szerepvállalás az AIDS-elleni küzdelemben (http://tasz.hu/hiv-aids/medgyaszai).

Országos átfogó kampány egyáltalán nincs a 90-es évek közepe óta, a fiataloknak szóló felvilágosító kampányok teljese hiánya látható az adatokban. Célzott kampányokra is alig jut állami forrás, a melegek, a szexmunkások illetve az intravénás droghasználók prevencióját civil szervezetek végzik, évi néhány millió forintból.

A TASZ áprilisi tanulmányában (http://tasz.hu/hiv-aids/vct) már rámutatott, hogy óriási gondok vannak a teszteléssel. Nincs vagy nem megfelelő a tanácsadás, ami nélkül elveszik a HIV-teszt prevenciós értéke, a törvény biztosította anonimitást több helyen megsértik. Az évente elvégzett HIV-tesztek számát tekintve Magyarország Európában az utolsók közt van, az egészségügyi kormányzat nem is tervezi a HIV-tesztek számának növelését (http://tasz.hu/hiv-aids/velemeny_szures).

A Nemzeti AIDS Stratégia egyik fontos célkitűzése volt a HIV-vel élőket és AIDS-betegeket sújtó stigma csökkentése. Mivel nincsenek sem anti-diszkriminációs kampányok, sem az egészségügyi dolgozóknak illetve pedagógusoknak célzott tréningek, a HIV-pozitívokat sok hátrányos megkülönböztetés éri, főként nem HIV-specifikus orvosi ellátásuk közben (pl. fogorvosi ellátás). A kezelés centralizált, az ellátását egy kórház végzi, így a betegeknek az ország egész területéről Budapestre kell utazniuk a kezelésre illetve a kontrol vizsgálatokra és a gyógyszerek kiváltásához.

November 30-ra, este 6 órára demonstrációt szervezünk az Egészségügyi Minisztérium (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.) elé, hogy megemlékezzünk és gyertyát gyújtsunk az AIDS áldozatainak, valamint felszólítsuk az Egészségügyi Minisztériumot és a Nemzeti AIDS Bizottságot, hogy teljesítse a nemzetközi dokumentumokban és a Nemzeti AIDS Stratégiában vállalt feladatait, hogy a jelenlegi kedvező járványügyi helyzetet ne csak a vakszerencse alakítsa, hanem egy kellően megtervezett és végrehajtott stratégia eredménye legyen.

Nézze meg a demonstráción készült filmünket!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.