Barion Pixel TASZ | Decentralizáció: nem tudnak a gondozó helyek a rendeletmódosításról

Decentralizáció: nem tudnak a gondozó helyek a rendeletmódosításról

Módosult a HIV-fertőzöttek gondozását és kezelését szabályozó rendelet, ám lassan 3 hónappal a módosítás hatályba lépése után a gondozó intézetek még nem hallottak róla, ezért sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására.

2010 januárjában még azt gondoltuk, hogy mérföldkőhöz érkezett a magyarországi HIV-pozitívak gondozása: 25 évvel az első magyarországi eset regisztrálása után végre az Egészségügyi Minisztérium is a decentralizáció mellett döntött és módosították a HIV-fertőzöttek kezeléséről szóló rendeletet.

Az új rendelet értelmében 2010. január 1-jétől a HIV-pozitívoknak lehetőségük van eldönteni, hogy gondozásukat továbbra is a fővárosi Szent László Kórház ambulanciája végezze, vagy egy a lakóhelyükhöz közelebb eső bőr- és nemibeteg gondozóba járjanak. Gyógykezelésre továbbra is csak a Szent László Kórház Immunológiai Osztálya jogosult. Ez a változás főként a vidéki HIV-fertőzöttek helyzetén hivatott könnyíteni, nem kell 3 havonta a fővárosba utazniuk vérvételre, konzultációra, vállalva az utazással járó fáradságot, költségeket és az esetleges kényelmetlen magyarázkodást, hogy hová tűnnek el egy-egy napra rendszeresen, például a munkahelyükről. Emellett a decentralizációnak a hatása hosszútávon csökkentheti a HIV/AIDS körüli stigmát, hiszen a legtöbb a HIV-fertőzötteket érintő diszkrimináció a megfelelő tudás és tájékoztatás hiányán alapszik, rengeteg a betegséggel kapcsolatos téves információ és hiedelem.

Dr. Medgyaszai Melinda Egészségügyi Minisztérium volt szakállamtitkára januárban azt nyilatkozta az Origónak, hogy "A felszerelés megvan mindenhol, a kollégáknak pedig természetesen tanulniuk kell". A rendeletmódosítás hatályba lépése után majdnem három hónappal azonban azt tapasztaltuk, hogy a TASZ által telefonon megkeresett 5 megye és 5 budapesti kerület bőr- és nemibeteg gondozói nem készültek fel a betegek fogadására.

A legtöbb helyen elsőre nem is értették a HIV-fertőzött gondozása kifejezést, és HIV-tesztről adtak tájékoztatást. Miután kifejtettük, hogy már diagnosztizált HIV-fertőzöttről van szó és gondozásra jelentkeznénk, első reakcióként a Szent László Kórház Ambulanciáját ajánlották, mint az egyedüli gondozó helyet. A rendeletmódosítást megemlítve, volt olyan gondozó, ahol az orvos elismerte, hogy még soha nem hallottak erről, máshol némi zavar után elismerték, hogy tudnak a rendeletmódosításról, de sem technikailag sem tudásban nem készültek fel. Előfordult az is, hogy a gondozó főorvosa, annak ellenére, hogy a gondozást nem tudta volna vállalni, időpontot akart egyeztetni és szerette volna a gondozásra jelentkező adatait rögzíteni.

A rövid, telefonon végzett felmérés után elmondhatjuk, hogy sajnos a decentralizáció továbbra is csak papíron létezik, a HIV-pozitívak továbbra sem választhatnak szabadon egy a lakóhelyükhöz közelebb eső gondozó helyet. 

A TASZ a jogbiztonság hiánya miatt az Országgyűlési Biztos Hivatalához fordul.

A beadványt itt olvashatja.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.