Barion Pixel TASZ | Egyeztetés a rendőrséggel gyűlölet-bűncselekményekről

Egyeztetés a rendőrséggel gyűlölet-bűncselekményekről

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonal-vezetőjének kezdeményezésére egyeztetéssorozat indult a rendőrség és a Belügyminisztérium képviselői, valamint a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tagjai és független szakértők között az egyes vitatott esetek megbeszélése, az álláspontok közelítése céljából.

Az egyeztetéssorozat első alkalmával a 2012. augusztus 5-i devecseri szélsőjobboldali tüntetésen történt események, az azzal kapcsolatban indult – illetve nem indult vagy megszüntetett – büntetőeljárások kapcsán fejtették ki véleményüket a résztvevők.

A GYEM tagjai, közöttük a TASZ fontosnak tartják, hogy ez a fórum rendszeressé váljon, ezzel elősegítve a civil szféra és a rendőrség közötti hatékony kommunikációt és együttműködést.

Meggyőződésünk, hogy mind a rendőrség mind pedig a civilek sokat tanulhatnak egymástól az egyeztetéseken, és ezáltal hatékonyabbá válhat a rasszizmussal és más intoleráns ideológiákkal szembeni küzdelem. 

A GYEM nevében a megbeszélést követően levelet küldtünk az országos rendőrfőkapitánynak, amelyet a GYEM honlapján érnek el.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoportot öt civil szervezet: az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságojogkért alapította 2012-ben, ahhoz azóta független szakértők is csatlakoztak. A Munkcsoport célja, hogy az előítéletes indítékú bűncselekmények szabályozását és a vonatkozó jogalkalmazást hatékonnyá tegye, ennek eredményeként pedig a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai megfelelő védelmet kapjanak, és hosszútávon csökkenjen az előítéletes indítékú bűncselekmények száma.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.