Elindulnak választási jogi műhelyeink - jelentkezz, és elmegyünk hozzád is!

2024-ben két országos választásra is sor kerül: júniusban országszerte helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselőket, valamint európai parlamenti képviselőket is választunk.

A TASZ ismét útnak indítja választási jogi programját, melynek hosszú évek óta szerves részét képezik a műhelyek. Ezeken az eseményeken a választás és a kampány jogi szabályozásáról, a szavazatszámlálásról, a választási visszaélések elleni fellépésről és a polgárok számára rendelkezésre álló, a közéletben történő részvételt elősegítő eszközökről hallhatnak az érdeklődők, interaktív módon, szakértő jogászoktól.

Szeretnénk, hogy a téma iránt érdeklődők közül minél többen vehessenek részt hasonló eseményen. Éppen ezért lehetőséget biztosítunk arra, hogy te magad hívhasd el szakértőinket közösségedbe, legyetek akár érdeklődő polgárok, aktivitsák, vagy a választáson indulást fontolgatók. Jelölteknek és jelölő szervezeteknek is nyitva állnak az eseményeink a TASZ és a politikai pártok oldalon leírtakkal összhangban. Fontos tudnod, hogy az átlátható működésünk záloga, hogy minden olyan együttműködésről beszámoljunk, ami a közhatalomba törekvőkkel valósul meg, így akkor is fel kell tüntetnünk az együttműködés tényét, ha nem párt színeiben indulsz.

Kapacitásainktól függően igyekszünk a lehető legtöbb kérésnek eleget tenni, és hozzád is eljutni.

Jelentkezz - röviden bemutatva a célokat, közösséged - a valasztas@tasz.hu oldalon és mi megszervezzük a műhelyfoglalkozást.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szuverenitásvédelemnek álcázott megfélemlítés: a hatalom ismét az önkény eszközét veti be a vele kritikus hangokkal szemben

A Fidesz frakcióvezetője tegnap benyújtotta a szuverenitásvédelminek nevezett, valójában a hatalmi önkényt szolgáló törvénycsomagot. A törvényjavaslat a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson.

Szabad és tisztességes választásokat - Merre tovább?

Kamupártok, levélszavazás, visszaélésszerű lakcímváltoztatások, jogellenes kampány, a kormánypártoknak lejtő pálya a választási hirdetéseknél - csak néhány olyan kihívás, amelyekkel a 2018-as választás során a pártoknak, a választópolgároknak és a választásokkal foglalkozó szakértőknek szembe kellett nézniük. A TASZ választási jogi konferenciáján a 2018-as választásokkal kapcsolatos ajánlásokat mutat be a sajtó képviselőinek, amelyek választ kívánnak adni azokra a legfontosabb kérdésekre, melyekkel a szervezet a választás monitorozása és a TASZ forródrótját felkereső rekordszámú állampolgári bejelentés alapján találkozott.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.