Barion Pixel TASZ | Elmarasztalták a Facebookos szavazáson csaló kormánypárti jelöltet az általunk készített kifogás nyomán

Elmarasztalták a Facebookos szavazáson csaló kormánypárti jelöltet az általunk készített kifogás nyomán

Elmarasztalták azt a kormánypárti önkormányzati képviselőjelöltet, aki szavazatvásárlással hamisította meg egy Facebook-szavazás eredményét. A Hódmezővásárhelyen induló Daru Árpád maga is beismerte, hogy egy nyilvánosan elérhető, fizetős szolgáltatással jutott kamuprofilok voksaihoz a szavazáson, amelynek szervezői azt akarták felmérni, hogy ő, vagy a függetlenként induló Dr. Mester János a népszerűbb jelölt. Dr. Mester János nevében a Társaság a Szabadságjogokért nyújtott be kifogást.

Ha jogsegély-szolgálatán keresztül vagy a sajtóból értesül a TASZ a választási alapelvek sérelméről, pártállástól függetlenül megkeresi az ellenérdekű jelöltet azzal, hogy lehetősége van kifogást benyújtani, amelynek elkészítését a szervezet jogsegély keretében, ingyenesen vállalja. Ez most is így történt: a kifogásban a TASZ úgy érvelt, hogy a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét.

A kifogást az elsőfokon eljáró helyi választási bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, mivel az magánszemélyek közötti kommunikáció, és a szavazást is magánszemélyek hozták létre. A TASZ fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pedig helyt adott a kifogásnak. Elfogadták azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is.

A döntés nagyon fontos megállapításokat tartalmaz: a választási bizottság elvi éllel mondja ki, hogy a közösségi oldalak közvélemény-befolyásoló ereje kiemelkedő.

Míg Daru Árpád arra hivatkozott, hogy cselekedetével a szavazás komolytalanságára akarta felhívni a figyelmet, a TVB szerint egy Facebookon indított, nagyobb szavazói csoportot érintő szavazás eredménye az egyik vagy másik jelölt népszerűségére vonatkozóan üzenetet hordoz magában. Amennyiben pedig ez az üzenet szándékosan eltorzítva jelenik meg, nem a valóságot és a tényeket tükrözi, ugyanígy eltorzíthatja a választói akaratot is” – áll a határozatban, amely szerint nem tolerálható az a magatartás sem, hogy “valaki szándékosan, népszerűséget mérő szavazatok »megvásárlásával« vagy a népszerűséget mérő eredmények meghekkelésével beleavatkozik a választói akarat kialakításába.”

A TVB a jogsérelem megállapítása mellett eltiltotta a kormánypárti jelöltet a további jogsértésektől. A TASZ beadványában szándékosan nem kérte, hogy bírságot szabjanak ki a szavazatvásárló jelöltre, mivel az ilyen típusú jogsértéseknek nem volt eddig joggyakorlata.

A TVB megállapításaival teljes egészében egyetértünk: látható, hogy a bizottság foglalkozott a konkrét ügyön túlmutató, elvi kérdésekkel is, ezért különösen értékes a határozat. A mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. A TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.