Elutasította a Terézvárosi Önkormányzat keresetét a bíróság

A TASZ jogsegélyszolgálata látja el Marinov Péter, az ÓVÁS! Egyesület korábbi vezetőjének a jogi képviseletét abban a perben, amelyet a VI. kerületi önkormányzat indított Marinov ellen.

Az ügy a Hild-féle Király utca 40. számú ház bontása elleni civil tiltakozással kezdődött, amikor az ÓVÁS! egyesület több ízben is azért tüntetett, hogy a műemléki környezetbe tartozó értékes épületet ne bontsák le. A bontást sikerült is leállítani, egy az Egyesület kezdeményezésére kiadott ügyészségi óvással.

„Ez már nem városvédelmi ügy, hanem a hatóságok teljes tehetetlenségét bizonyítja, hiszen nincs büntetőjogi következménye annak, hogy a tiltás ellenére bontják az épületet.” – állította többek közt Marinov az üggyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Ez a vélemény a jelek szerint kiverte a biztosítékot a VI. kerületi Önkormányzat illetékeseinél, akik az Önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt polgári peres eljárást indítottak.

A 2006. november 30.-ai tárgyaláson a bíróság – megállapítva, hogy az Önkormányzat perindítása a jogalap kérdésében alaptalan volt – elutasította a keresetet.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ilyen döntések miatt lesz egyre nehezebb Magyarországon kimondani, amit gondolunk

Somogyi Mária még 2014-ben kritizálta a tatai önkormányzatot ingatlanok eladása miatt egy Facebook bejegyzés megosztásával. Az önkormányzat jó hírneve megsértése miatt pert indított ellene, amit ügyfelünk elvesztett. Az Alkotmánybíróságtól vártuk, hogy megvédje a szólásszabadságot, de reményeink alaptalanok voltak: az AB el sem bírálta a panaszunkat.

Kövér László nem húzhatja meg a sajtószabadság határait - A TASZ képviseli a kitiltott újságírókat

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) annak a hat újságírónak az ügyében, akiket április 25-én tiltottak ki a parlamentből.

Nem garázdaság a szoborfej-foci

2013. október 23-án Pityinger László rapper, ismertebb nevén Dopeman, a Szolidaritás politikai demonstrációjának műsorvezetője volt. Az eseményen a tömeg jelképesen ledöntötte a miniszterelnök hungarocellből készült szobrát, aminek levágott fejébe Dopeman belerúgott. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz a rapper ellen, akit az eljárásban a TASZ képvisel.