Barion Pixel TASZ | Észrevételeink a kormány kiírásáról a kitagolás folytatására

Észrevételeink a kormány kiírásáról a kitagolás folytatására

Nagy ütemben zajlik Magyarországon a nagylétszámú bentlakásos intézetek átalakítása, jelenleg 30 intézet vesz részt a folyamatban. Március elején új kiírást tett közzé a kormány, hogy még több intézmény pályázhasson kitagolási pénzekre. A közel 52 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás célja az intézetek lebontása és helyettük személyközpontú közösségi szolgáltatások kialakítása. A kiírás által elképzelt kiváltási folyamat azonban még mindig sérti a fogyatékossággal élő emberek jogait, ezért javaslatokat fogalmaztunk meg a felhívás módosítására.

Zajlik az a folyamat, amely keretében jelenleg 30 nagylétszámú fogyatékos, illetve pszichiátriai otthonból több mint 2000 fogyatékossággal élő lakó költözik ki kisebb családi házakba, úgynevezett támogatott lakhatásokba. Ezt a folyamatot intézményi férőhelykiváltásnak, vagy kitagolásnak hívjuk. A kormány célja, hogy a kitagolás keretén belül 10.000 gyermek és fogyatékos felnőtt 2023-ig kiköltözhessen az elavult intézetekből közösségi szolgáltatásokba. A kiváltási program folytatására kiírt, 2020. március 5-én közzétett pályázati kiírás nyithatja meg a lehetőséget további intézetek számára, hogy részt vehessenek a kitagolási folyamatban.

A kiírást azonban több ponton problémásnak tartjuk. A folyamat sikeressége szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy az állam a helyben már elérhető közösségi szolgáltatásokra építkezzen az új lakhatási szolgáltatások kialakításánál. Így előzhető meg, hogy a létrejövő szolgáltatások fenntarthatóak legyenek és a fogyatékos emberek ne kerülhessenek a jövőben intézetekbe. A kiírás jelenlegi formájában nem támogatja a helyi szereplők részvételét a folyamatban, a támogatást igényelhetők köre túl szűkre lett szabva, így fontos helyi szervezetek, önkormányzatok esnek el a pályázás lehetőségétől. Ezért a pályázói kör kibővítését javasoltuk a kormánynak.

A másik probléma a kormány leegyszerűsítő hozzáállása az új lakhatási szolgáltatásokhoz. A jelenlegi modell nagyintézetek helyett 12 fős kis intézetek létrehozását támogatja. A kis intézetek, habár lehet, hogy a korábbiakhoz képest több önállóságot biztosítanak a kiköltöző fogyatékos emberek számára, hosszú távon a szegregáció és a szociális kirekesztődés új formáivá fognak válni az elavult szociális rendszert átható reformok nélkül. A fogyatékos emberek új otthonait az aktív, önálló élet bástyáivá kell alakítani, a régi, paternalista csoportos gondozási szemléletet felszámolva. Az állam feladata az, hogy a fogyatékos embereknek is ugyanolyan lakhatási lehetőségeket biztosítson, mint bárki másnak. Az új lakhatási szolgáltatások az önálló élet lehetőségét kell hogy megteremtsék, nem a csoportos ellátás egy új formáját. Ahhoz, hogy az új szolgáltatások fenntarthatóak és hosszú távon jó minőségűek legyenek, a támogatott lakhatási koncepció megvalósításának átgondolása szükséges. Ezért javasoltuk, hogy a kiírás ne tegye lehetővé 7-12 fős új lakhatási szolgáltatások létrehozását.

A lakóknak nincs beleszólásuk abba, hogy hova költözzenek, mert az intézetek határozzák meg, hogy hol lesznek az új házak. A helyszínek kiválasztása a helyi érdekek szerint történik, a fogyatékos emberek elképzelései nem jutnak érvényre. Beleszólásuk a jövőjükkel kapcsolatban abban merül ki, hogy elmondhatják kivel szeretnének egy szobába kerülni. Ez jogsértő. Ezért azt javasoltuk a kormányak, hogy átláthatóbb módon kérje számon a lakók igény és szükségletfelmérését az intézeteken, hogy a lakók megválaszthassák azt, hogy hol, hogyan és kivel szeretnének élni.

A kiírás súlyos hiányossága, hogy az intézetek idősotthonokká való átalakítását nem tiltja meg. Habár az idősotthonok kapacitásai hiányosak, hosszúak a várólisták, a megoldás nem fogyatékos otthonokból nagylétszámú idősotthonok létrehozása. Ha a kormány nem dolgoz ki közösségi idősügyi koncepciót a helyzet kezelésére, borítékolható, hogy a személyes gondoskodásra alkalmatlan fogyatékos otthonok helyén nagylétszámú idősotthonok fognak létrejönni. Ezért javasoltuk, hogy ne lehessen idős emberek számára létrehozni új kapacitásokat a kiváltott férőhelyeken.

A teljes anyag alább olvasható.

FRISSÍTÉS: A kormány visszavonta a kiírást, arra jelenleg nem lehet pályázatokat benyújtani. Jelenleg a kiírás átdolgozása zajlik, bízunk benne, hogy a kormány figyelembe fogja venni a javaslatainkat.

TASZ észrevételek

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.