Fábry Sándor vs. György Péter: győzött a vélemény szabadsága!

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter másodfokon is pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleményével - mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant - nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert György Péter ellen, mert a kritikus az egyik rádióműsorban romagyűlölőnek és rasszistának nevezte őt. Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította és kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl.” Fábry az ítélet ellen fellebbezett.

 

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú ítélet indokolása szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül, az alperes pedig ezzel a kijelentésével nem lépte át a véleménynyilvánítás határát.

 

A bíróság leszögezte továbbá, hogy Fábry Sándor közszereplő, aki a nevével fémjelzett műsorral sok ember véleményét formálja. Ebben a minőségében pedig az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkeznie a tevékenységét ért kritikákkal kapcsolatosan.

 

A másodfokú határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

  Bővebben erről

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A strasbourgi bírósághoz fordultunk, mert a sajtó nem tudósíthatott a menekülttáborokról

A menekültválság Magyarországot is elérő hulláma idején a menekülttáborok életéből, az ott uralkodó körülményekből csak azt láthattuk, amit a Kormány látni engedett; azt már nem, amit a sajtó megmutatott volna. Mivel a magyar bíróságok tehetetlennek bizonyultak a sajtószabadság korlátozásával szemben, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultunk.

Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

A közelmúltban több olyan eset is előfordult a közéletben és hozzánk is többen fordultak amiatt, hogy közszereplő, közhatalmat gyakorló politikusok büntetőeljárást indítottak rágalmazás vagy becsületsértés miatt.

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.