Fábry Sándor vs. György Péter: győzött a vélemény szabadsága!

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter másodfokon is pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleményével - mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant - nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert György Péter ellen, mert a kritikus az egyik rádióműsorban romagyűlölőnek és rasszistának nevezte őt. Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította és kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl.” Fábry az ítélet ellen fellebbezett.

 

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú ítélet indokolása szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül, az alperes pedig ezzel a kijelentésével nem lépte át a véleménynyilvánítás határát.

 

A bíróság leszögezte továbbá, hogy Fábry Sándor közszereplő, aki a nevével fémjelzett műsorral sok ember véleményét formálja. Ebben a minőségében pedig az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkeznie a tevékenységét ért kritikákkal kapcsolatosan.

 

A másodfokú határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

  Bővebben erről

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ilyen döntések miatt lesz egyre nehezebb Magyarországon kimondani, amit gondolunk

Somogyi Mária még 2014-ben kritizálta a tatai önkormányzatot ingatlanok eladása miatt egy Facebook bejegyzés megosztásával. Az önkormányzat jó hírneve megsértése miatt pert indított ellene, amit ügyfelünk elvesztett. Az Alkotmánybíróságtól vártuk, hogy megvédje a szólásszabadságot, de reményeink alaptalanok voltak: az AB el sem bírálta a panaszunkat.

Kövér László nem húzhatja meg a sajtószabadság határait - A TASZ képviseli a kitiltott újságírókat

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) annak a hat újságírónak az ügyében, akiket április 25-én tiltottak ki a parlamentből.

Nem garázdaság a szoborfej-foci

2013. október 23-án Pityinger László rapper, ismertebb nevén Dopeman, a Szolidaritás politikai demonstrációjának műsorvezetője volt. Az eseményen a tömeg jelképesen ledöntötte a miniszterelnök hungarocellből készült szobrát, aminek levágott fejébe Dopeman belerúgott. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz a rapper ellen, akit az eljárásban a TASZ képvisel.