Barion Pixel TASZ | Fábry Sándor vs. György Péter: győzött a vélemény szabadsága!

Fábry Sándor vs. György Péter: győzött a vélemény szabadsága!

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter másodfokon is pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleményével – mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant – nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

Fábry Sándor személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert György Péter ellen, mert a kritikus az egyik rádióműsorban romagyűlölőnek és rasszistának nevezte őt. Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította és kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl.” Fábry az ítélet ellen fellebbezett.

 

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú ítélet indokolása szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül, az alperes pedig ezzel a kijelentésével nem lépte át a véleménynyilvánítás határát.

 

A bíróság leszögezte továbbá, hogy Fábry Sándor közszereplő, aki a nevével fémjelzett műsorral sok ember véleményét formálja. Ebben a minőségében pedig az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkeznie a tevékenységét ért kritikákkal kapcsolatosan.

 

A másodfokú határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

  Bővebben erről

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.