Felhívás!

A TASZ az augusztus 27-én, hajnalban Kazincbarcikán végrehajtott diszkórazzia szenvedő alanyainak jelentkezését várja.

A Kazinbarcikai Rendőrkapitányság többek között a megyei Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség munkatársaival közösen átfogó ellenőrzést tartott Kazincbarcika fiatalok által egyik leginkább látogatott szórakozóhelyén. Az ellenőrzés elsődleges célja a kábítószerrel való visszaélések kiszűrése és ellenőrzése volt. Az akció során mintegy 350 főt igazoltattak, és 20 személyt állítottak elő „kábítószer fogyasztására utaló jelek” miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért az akció ellen jogi lépéseket tervez. Irodánkban várjuk bárkinek a jelentkezését, aki augusztus 27-én jelen volt azon a szórakozóhelyen, amelyen a rendőrség rajtaütött.

A jelentkezéseket a TASZ irodai számán (06-1-209-0046), vagy emailben a TASZ drogpolitikai munkatársainál, Sárosi Péternél (sarosip@tasz.hu), vagy Takács István Gábornál (takacsistvan@tasz.hu) várjuk. Fontos, hogy a szükséges jogi lépesek megtételéhez a jelentkezést a razziát követő nyolc napon belül várjuk, tehát 2006. szeptember 4-ig.

Álláspontunk szerint a szórakozóhelyeket látogatók ellenni tömeges represszió nem szolgálja a Nemzeti Drogstratégiában lefektetett drogprevenciós célokat. A szórakozóhelyeken szabadidejüket töltő állampolgárokat nem szabad a kábítószerek, vagy kábítószer-kereskedők elleni küzdelem puszta eszközének tekinteni. A békésen szórakozó fiatalok elleni ilyen fellépés nem csupán hatástalan, rendkívül költséges és megalázó eljárás, de jogszerűtlen is.

Az utóbbi idők legnagyobb ilyen típusú rendőri akciója elleni hatékony jogi fellépéshez szükség van olyanokra, akik jelen voltak az akció helyszínén, és tenni akarnak azért, hogy a rendőrség a jövőben ne folyamodhasson ehhez a jogsértő eszközhöz – ezért várjuk a jelentkezéseket a fenti elérhetőségeken.

A rendőrséghez szeptember 4.-ig postán feladható panaszminta letölthető itt!

Kapcsolódó anyagok:

A diszkórazzia szemtanúit keresik a jogvédők [origo]2006. szeptember 3.

Diszkórazzia-dosszié: bűnmegelőzés vagy Kulturkampf? Drogriporter 2005. május 2.

Zéró tolerancia vagy biztonság? Népszabadság, Hétvége, 2005. Július 23.

Drága rendőreink Magyar Narancs XVII. évf. 40. szám, 2005-10-06.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Milyen az adatvédelem helyzete ma Magyarországon?

Magyarország korábban üttörő volt a személyes adatok védelmében Európában. Vajon hogy áll most a helyzet? Az Accessnow és a TASZ közös véleménye az általános adatvédelmi rendelethez kapcsolodó magyarországi szabályozásról.  

Aggályos megfigyelési gyakorlatok

A TASZ a Privacy International civil szervezettel közösen készített elemzést a magyar adatvédelmi helyzet kiemelt kérdéseivel kapcsolatban. A dokumentum célja, hogy felhívja az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának figyelmét azokra az aggályos megfigyelési gyakorlatokra, amelyekkel a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek élnek.

A TASZ álláspontja a polgárőrséget szabályozó törvénytervezetről

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezet jó és rosszirányú változtatásokat egyaránt tartalmaz a hatályos szabályozáshoz képest. Olvassa el a jogszabály tervezet véleményezését!