Felszállhatok-e a buszra, ha nincs vakcinaútlevelem?

A koronavírus elleni védőoltás meglétét igazoló dokumentumot még nem vezették be, sőt még az sem biztos, hogy lesz egyáltalán. Mégis fontos beszélni róla, mert ez alapján dőlhet majd el, hogy kinek kell maszkot viselni, vagy ki mehet koncertre. Bár az emberek közötti megkülönböztetés nem tilos, a szabályokat úgy kell kialakítani, hogy ne szenvedjenek el hátrányos megkülönböztetést azok, akik még nincsenek beoltva.

A koronavírus általános kérdéseiről innen tájékozódhatsz, az oltással kapcsolatos anyagaikat pedig ezen az oldalon gyűjtöttük össze: tasz.hu/koronavirus-vedooltasok.

Utolsó frissítés ideje: 2021. február 4.

A vakcinaútlevél szerepe a legszűkebb értelemben az lehet, hogy igazolja: a tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Ebből az is következik, hogy aki fel tudja mutatni a vakcinaútlevelet, az olyan szolgáltatásokhoz férhet hozzá, olyan jogokat is gyakorolhat, amiket a többiek nem, hiszen velük szemben nem indokolt már a korlátozások fenntartása. Egyelőre még tervezetet sem ismerünk arról, hogy milyen lesz a vakcinaútlevél, de a kormány és az Európai Unió nyilatkozataiból már tudhatjuk, hogy van szándék a bevezetésére.

Az mindenképpen a polgárok megkülönböztetését eredményezi, ha a vakcinaútlevéllel rendelkezőkre külön szabályok vonatkoznak. A megkülönböztetés viszont csak akkor megengedhetetlen, ha önkényes. Akik megkapják a koronavírus elleni védőoltást, (túlnyomórészt) már nem fertőződnek meg, és nem fertőznek meg másokat. Ez észszerű alapja lehet annak, hogy számukra feloldják azokat a korlátozásokat (például a maszkviselést vagy a kijárási korlátozásokat), amelyek most mindannyiunkra vonatkoznak.

A szabályokat mindenképpen nagy odafigyeléssel kell megalkotni, azok jogait sem szabad semmibe venni, akik még nincsenek beoltva. Most mindannyiunk számára hozzáférhetők bizonyos alapvető szolgáltatások: így például utazhatunk tömegközlekedéssel, járhatunk boltba, intézhetjük hivatali ügyeinket. Ezt tekinthetjük kiindulópontnak – ezekhez a szolgáltatásokhoz a vakcinaútlevél bevezetése után is mindenkinek hozzá kell férnie.

Akik beadatják a vakcinát, azok egy vakcinaútlevél felmutatásával valójában nem többletjogokat kapnak, hanem a most még mindenkire érvényes jogkorlátozásokat oldhatják fel számukra azon az alapon, hogy ők már nem fertőznek meg másokat. Attól függően, hogy milyen szabályt alkotnak majd, mentesülhetnek például a kötelező maszkviselés alól, járhatnak vendéglátóhelyekre, színházba, moziba vagy edzőterembe, nem vonatkozik majd rájuk a kijárási korlátozás, vagy nem kötelezik őket karanténra, amikor külföldről térnek haza. Ez szerintünk nem okoz hátrányos megkülönböztetést, mert észszerű indoka van.

A megkülönböztetés észszerűségének igazolásához azonban arra is szükség van, hogy tudjuk: kiket és miért oltanak hamarabb, és kik kerülnek a sor végére. Elengedhetetlenül fontos lenne tehát, hogy nyilvános legyen az oltási terv, ami észszerűen meghatározza, hogy milyen sorrendben oltják a polgárokat.

Korábban már írtunk arról, hogy a polgároknak az oltásba vetett bizalmát leginkább azzal növelheti a kormány, ha átlátható döntéseket hoz, és azokat hitelesen kommunikálja. Az is ösztönző lehet a védőoltás beadatására, ha feloldják a korlátozásokat azok számára, akik fel tudják mutatni a vakcinaútlevelüket. Felmerültek más ösztönzők is: itthon a Momentum azt javasolta, hogy kapjanak százezer forintot az oltást beadatók, Washington D. C-ben pedig a kannabiszhasználat reformjáért küzdő aktivisták marihuána-csomaggal ajándékoznák meg a beoltottakat. Fontos viszont, hogy az anyagi helyzetétől függetlenül mindenki szabadon dönthessen arról, hogy beadatja-e az oltást – a felvetett százezer forintos összeg például azt eredményezi, hogy a szegényebb társadalmi rétegekhez tartozókra sokkal nagyobb nyomás nehezedik az anyagi ösztönzővel, mint a gazdagabbakra.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

„Tíz éve egy szem gyógyszert sem szedtem”- Tünetmentes Crohn-betegség kannabisszal

A 18 éves korában megjelent első tünetek olyan súlyosak voltak, hogy Andrásnak nemcsak a sportolói karrierről kellett lemondania, de gimnázium tanulmányait is magániskolában kényszerült befejezni. A felírt gyógyszerek csak újabb problémákat okoztak, mígnem a kannabisz egy csapásra elmulasztotta az összes tünetet. András tíz éve az egészséges fiatalok életét éli.

December 1. AIDS Világnap: A stigma öl, nem a HIV!

Egyre több az új HIV-eset és AIDS megbetegedés. A HIV-vel élőket még mindig erősen stigmatizálja a társadalom nagy része, rendszeres diszkrimináció áldozatai az egészségügyben. Magyarországnak 3 éve nincs AIDS-stratégiája.