Barion Pixel TASZ | Fogházba zárják a szabálysértőket, mert nincsenek tisztában a jogaikkal

Fogházba zárják a szabálysértőket, mert nincsenek tisztában a jogaikkal

Közérthető nyomtatványokkal segítik a társadalom peremére szorult embereket abban, hogy megértsék az ellenük indult szabálysértési eljárásokat.

A szabálysértési eljárás meglehetősen bonyolult, a tájékozódást pedig a jogi kifejezéseket használó nyomtatványok sem könnyítik meg. A sérülékeny, a társadalom peremére szorult emberek hétköznapjainak gyakran része a szabálysértési bírságolás. Ők különösen kiszolgáltatottak ezekben az eljárásokban, amelyek egy része kifejezetten az élethelyzeteikhez kapcsolódik: ilyen a koldulás, hajléktalanság vagy prostitúció.

A szabálysértési eljárások sokkal több embert érintenek, mint gondolnánk. Tavaly több mint hatszázezer alkalommal szabtak ki pénzbírságot – a koldulás különböző formáiért például majdnem 78 millió forint értékben, de ezek 97 százalékát nem fizették be a megbírságoltak. A szabálysértőknek a pénzbírság megfizetése helyett más lehetőségeik is vannak, például kérhetnék a bírság közérdekű munkára átváltását, de gyakran nem tudnak élni a jogaikkal. Ha valakit szabálysértésen érnek, az első nyomtatvány, amellyel találkozik, a helyszíni bírsághoz kapcsolódik – ez a nyomtatvány pedig egy átlagember számára is nehezen érthető.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület együttműködésével létrejött Szabálysértési Munkacsoport tagjai beszéltek olyan szabálysértőkkel, akiket a ki nem kifizetett bírságaik miatt fogházba zártak. Ők elmondták, hogy nem értették a nyomtatvány szövegét, és a hatóságtól sem kaptak érthető tájékoztatást arról, hogy ha nem fizetik be a bírságot, azt ledolgozhatják – ellenkező esetben le kell ülniük, azaz letöltendő elzárásra változik a büntetésük. Ezt a problémát kezeli a Szabálysértési Munkacsoport által írt alternatív nyomtatvány, amely olyan nyelvezettel írja le a helyszíni bírságolás következményeit és a szabálysértő lehetőségeit, hogy azt bárki megértse.

Korábbi ombudsmani beadványunkra reagálva az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a belügyminisztert, hogy az egységes és közérthető tájékoztatás érdekében fontolja meg az érintett szakmai és civil szervezetekkel való egyeztetést. A Szabálysértési Munkacsoport célszerűnek tartaná, ha az eljáró hatóságok használnák az alternatív nyomtatványt, ezzel is segítve azt, hogy az eljárásban érintettek értsék, hogy mi történik velük és élhessenek eljárásbeli jogaikkal.

Az alternatív nyomtatvány több más, az eljárást közérthetőbbé tevő anyaggal együtt elérhető a Szabálysértési Munkacsoport honlapján. A közérthető kommunikáció fontos eleme annak a munkának, amely a szegény emberek hatósági diszkriminációja ellen irányul.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.