Barion Pixel TASZ | Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében

Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. április 20. és 23. között Darvastón jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek 3-4 napos látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatók tájékozódnak az intézmény szakmai munkájáról, betekintést nyernek a mindennapok menetébe, a látogatás legnagyobb részében személyes beszélgetéseket folytatnak a lakókkal.

Az első látogatásra – szóbeli megállapodás alapján – a Fővárosi Önkormányzat Darvastói Foglalkoztató Intézetében került sor 2010. április 20. és 23. között. A TASZ jelentésének legfontosabb megállapítása az, hogy az intézet munkatársai igyekeznek tiszteletben tartani a lakók emberi jogait, a látogatás során rendszeres és súlyos jogsérelemmel nem találkoztunk, mindazonáltal a lakók számos ponton elégedetlenségüknek adtak hangot.

Az intézményben élő személyek emberi jogainak fokozottabb érvényesülése, az intézménnyel való nagyobb elégedettség érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a külvilággal való kapcsolattartással, az egészségügyi ellátást érintő tájékoztatással és a pénzkelezés gyakorlatával kapcsolatban. A jelentésben közzé tesszük Vaski Ferenc, az intézmény igazgatójának megállapításainkhoz fűzött megjegyzéseit.

A látogatások szakmai előkészítésében Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa volt segítségünkre. A beszélgetések során használt szempontrendszer elkészítése során támaszkodtunk a Magyar Helsinki Bizottság Börtön- és Fogdamegfigyelő Programjában, illetve a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hasonló programjában használt kérdéssorokra.

A TASZ jelentését itt (pdf) érheti el.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.