Barion Pixel TASZ | Fogyatékossággal élők érdekérvényesítése Pécsen

Fogyatékossággal élők érdekérvényesítése Pécsen

A TASZ-nál régóta dolgozunk a fogyatékossággal élő emberek, sajátos nevelési igényű gyermekek jogainak védelméért, esélyegyenlőségük előmozdításáért. Regionális Programunk fő célkitűzése, hogy a jog- és érdekvédelem közvetlenül elérhető legyen bárhol az országban, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a Budapesten kívüli jogi segítségnyújtásra, együttműködésre.

Pécsi irodánkban 2022 júniusa óta minden hónapban egyeztetünk a résztvevőkkel, és először a közlekedési akadálymentesítés témájával kezdtünk alaposabban foglalkozni. Kiderült, hogy az utastájékoztató rendszerek gyakran meghibásodnak, illetve nem látják el azt a feladatot, amiért létrehozták őket. A tájékozódás nehézsége korlátozza a fogyatékossággal élők közlekedését, különös tekintettel a látás- és hallássérült, valamint autizmusban érintett személyek számára.

A problémákról 2023 tavaszán öt másik szervezettel levelet írtunk a Tüke Busz Zrt.-nek, és javaslatokat is megfogalmaztunk a további fejlesztésekre.

A levelünkben felvetettek kapcsán júniusban személyes egyeztetésen vettünk részt Skutnik Tibornál, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójánál. A találkozó pozitív hangvételű volt, ahol lehetőségünk volt alaposan átbeszélni a nehézségeket, és megismerni egymás érveit.

A hangosbemondó és a kijelzők kapcsán konszenzus volt abban, hogy azoknak megfelelően kell működniük, és a céljuk az, hogy az utasok számára megfelelő tájékoztatást biztosítsanak. A Tüke Busz Zrt. ezért szükség szerint állít a hangosbemondók hangerején, és felülvizsgálja azt, hogy a kijelzőkön mi jelenik meg.

Megállapodtunk abban, hogy új buszok beszerzése esetén a pályázat kiírása előtt megkeresik a fogyatékossággal élők érdekvédelmével foglalkozó civil szervezeteket.

A vezérigazgató nyitott volt arra is, hogy új buszok forgalomba állítása előtt tesztelhessék azokat.

Az egyeztetésen részt vevő szervezetek abszolút pozitívan értékelték a Tüke Busz Zrt. és a vezérigazgató nyitottságát a problémák kapcsán. Reméljük, hogy a találkozó hatására a pécsi tömegközlekedés még inkább meg fog felelni a fogyatékosággal élő utasok szempontjainak.

Az érdekérvényesítésben elengedhetetlennek tartjuk a közösségek erejét, ezért az érdekérvényesítő platform tagjaival továbbra is azon dolgozunk, hogy a felmerült helyi problémákra – legyen az akár tömegközlekedés, akár már jellegű nehézség – közösen találjunk megoldást.

Levelünk a Tüke Busz Zrt. részére

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.