Barion Pixel TASZ | Fokozott ellenőrzés, fokozott jogsértés

Fokozott ellenőrzés, fokozott jogsértés

Téged is igazoltattak már úgy rendőrök, hogy amikor megkérdezted, hogy mi az igazoltatás oka, csak annyit mondtak, hogy “fokozott ellenőrzés van elrendelve”?

Mit jelent ez? Egyáltalán, mit tehetsz és mit nem az igazoltatás során?

A fokozott ellenőrzést arra találták ki, hogy ha történik egy bankrablás, akkor az országos rendőrfőkapitány utasítására lezárják időlegesen azt a 2-3 utcát, vagy városrészt, ahol a rablót keresik. Ezen a területen, ebben az időben sokkal több joga van a rendőrségnek pl: bárkit, aki ott tartózkodik igazoltathatnak, átnézhetik az autóját, megmotozhatják, az ott tartózkodóknak pedig ezt el kell viselniük. Ez tehát egy adott területre koncentráló célzott rendőri intézkedés a jogsértő cselekmények gyors megszüntetése érdekében. Ekkor tehát a rendőrség egy sor alapvető jogot korlátoz, de ez a jogkorlátozás szükséges, hogy megtalálják a rablót és arányos is, mert csak meghatározott területre és időre szól.

Ezzel szemben 2015 szeptemberében az Országos Rendőrfőkapitány (ORFK) 3 hónapra rendelt el fokozott ellenőrzést, ráadásul az ország egész területére. Az egymondatos indokolás szerint, “a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.” A rendőrségi törvény úgy fogalmaz, hogy fokozott ellenőrzést “a közterület kijelölt részén” lehet elrendelni (lásd: 1994. évi XXXIV. törvény 30. § (1) bek.) A semmilyen konkrét indokolást nem tartalmazó határozat tehát az ország egész területét a közterület kijelölt részének tekintette, ezzel pedig elérte, hogy fokozott ellenőrzésre hivatkozással bárkit, bármikor, bármiért igazoltathatott a rendőrség.

2015-2017 között, rendre, amikor lejárt a három hónapra elrendelt fokozott ellenőrzés, azt az ORFK újra meghosszabbította, sőt 2017-ben a három hónap már hat hónapra nőtt. 2018 óta, inkább egyes megyékre, vagy Budapest teljes közigazgatási körzetére adják ki az utasítást, amely álláspontunk szerint ugyanúgy kirívóan jogsértő helyzetet teremt, célja a rendőrségi törvényben meghatározott, az állampolgárok jogait védő garanciák megkerülése. Arról nem is beszélve, hogy a rendőrség nyilvánvalóan nem tudja teljesíteni az utasításban foglaltakat, hiszen lehetetlen az ország egész területén, vagy akár Budapesten egyidőben az összes “jogsértő cselekmény elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása”.

Sajnos bizonytalan helyzetet teremt az országos rendőrfőkapitánynak az egész ország területére kiadott utasítása, ugyanis nem egyértelmű, hogy az felülírja-e a rendőrségi törvényt. A rendőrségi törvény szerint azt lehet igazoltatni, akinek “a személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása, mások védelme érdekében meg kell állapítani.” Ez tényleg egy nagyon érthetetlen és túl tág megfogalmazás, de annyi biztos, hogy mielőtt igazoltatnak, a rendőrben valamilyen bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúját fel kell kelteni. Amikor megkezdődik az igazoltatás, megkérdezheted a rendőrt, hogy miért kell téged igazoltatni, mi az igazoltatás oka. Erre a rendőr köteles válaszolni. A rendőrség szerint ilyenkor elég, ha a rendőr a bebiflázott “fokozott ellenőrzés van elrendelve” jokert mondja. A mi álláspontunk szerint ilyenkor is meg kéne jelölni még egy okot, azt a gyanút, hogy valamilyen bűncselekményt akarsz elkövetni, vagy más módon veszélyezteted a közrendet, ezért szükséges a személyazonosságod megállapítása.

Igazoltatás során a rendőr a napszaknak megfelelően köszön és kérésedre közli az intézkedés célját. Köteles vagy igazolni magad, a rendőri utasításnak ne állj ellen, ha úgy érzed, hogy jogsértő volt veled szemben az intézkedés, akkor jegyezd meg az eljáró rendőr számát, a helyszínt, időpontot, keress tanúkat és utólag tegyél panaszt az intézkedés helye szerinti rendőrségen. Ha úgy érzed, hogy a rendőrök diszkriminatívan jártak el, ingyenesen eljárást indíthatsz az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt.

Tévhit, hogy az igazoltatás hatékony módja a bűnüldözésnek: Nem az szolgálja a rendet és mindannyiunk biztonságát, ha a rendőrök minden ok nélkül, szúrópróbaszerűen igazoltatgatnak az utcán, hanem ha célzottan nyomoznak és körözik a bűnelkövetőket.

A 2015 óta az ország egész területén, vagy egyes országrészekben érvényben lévő fokozott ellenőrzés kirívóan jogsértő állapot, ellentétes az Alaptörvénnyel és a rendőrségi törvénnyel is.

Ha szeretnéd tudni, hogy van-e érvényben fokozott ellenőrzés, keresd az utasítást a police.hu-n!

További jogaid és kötelezettségeid a rendőri eljárásokban (képregény):

https://tasz.hu/cikkek/jogod-van-melyszegenysegben-eloknek-keszitett-kepregenyt-a-tasz

Rendőri visszaélések esetén:

https://tasz.hu/rendori-visszaelesek

Mit tehet a rendőr és mit tehetsz te (a Magyar Helsinki Bizottság videója)

https://www.facebook.com/helsinkibizottsag/videos/1411521882202392/

Szegi Péter

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.