Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén

Kedves Barátaink!
Köszöntünk Benneteket az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) hírlevelének első kiadása alkalmából. A hírlevél címe ’Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén’. Az INCLO olyan jogvédő szervezetek együttműködése, amelyek elkötelezettek – egyéb témák mellett – a lelkiismereti szabadsággal és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos kérdések kezelése iránt.
Az INCLO tagjai a következők:
 • American Civil Liberties Union
 • Association for Civil Rights in Israel
 • Canadian Civil Liberties Association
 • Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína)
 • Egyptian Initiative for Personal Rights
 • Társaság a Szabadságjogokért
 • Irish Council for Civil Liberties
 • Kenya Human Rights Commission
 • Legal Resources Centre (Dél Afrika)
 • Liberty (Egyesült Királyság)
Hírlevelünkben a lelkiismereti szabadsággal, az egyenlő bánásmóddal, valamint e kettő metszéspontján található jogokkal kapcsolatos jelentős nemzetközi fejleményekre igyekszünk rávilágítani.
A hírlevél első száma nemcsak aktuális ügyeket, hanem az utóbbi évek különösen jelentős ügyeit is tartalmazza. Ezek az ügyek az alábbi témákkal kapcsolatosak:
 • Lelkiismereti szabadság és reprodukciós jogok;
 • Lelkiismereti szabadság és LMBT+-jogok; valamint
 • Vallásszabadság gyakorlása.
E hírlevél, ahelyett, hogy definitív vagy átfogó akarna lenni ezeken a területeken, inkább az arra irányuló erőfeszítésünket tükrözi, hogy azonosítsuk és kategorizáljuk a nemzetközi, jogi fejleményeket.
A hírlevél angolul is elérhető.
Ha úgy gondolja, hogy másnak is hasznos lehet ez a hírlevél, vagy esetleg nem szeretné a következő számokat megkapni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a TASZ-szal a tasz@tasz.hu email-címen.
Végezetül arra biztatjuk Önt, hogy bátran jelezzen nekünk bármilyen fejleményt, amiről szívesen olvasna az INCLO hírlevelének jövendő számaiban – és osztozzon a hírlevél megjelenése fölötti örömünkben.
Barátsággal,
Louise MellingIsabella Sankey
Jogi igazgató-helyettes, ACLUProgramigazgató, Liberty
Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU

A hírlevél első száma innen tölthető le (.pdf) >>

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megjelent A határ meghúzása c. jelentés

A lelkiismereti szabadság és az egyenlőség olyan alapvető jogok, amelyeket az emberi jogi egyezmények és az egyes országok alkotmányai is részleteznek. „A határ meghúzása – A lelkiismereti szabadság és az egyenlőséghez való jog ütközéseinek kezelése” c. jelentés e jogok három, egymással összefüggő aspektusát vizsgálta: a lelkiismereti szabadság és egyenlőség az LMBT+ személyek viszonylatában; lelkiismereti szabadság és reprodukciós jogok; a viseletben, hajviseletben és más vallási külsőségekben megnyilvánuló lelkiismereti szabadság.

Drawing the Line

Freedom of religion and equality are fundamental rights, enshrined in human rights laws and constitutions around the world. This report, Drawing the Line: Tackling Tensions Between Religious Freedom and Equality, examines three interrelated aspects of these rights: religious freedom and equality for LGBT individuals, religious freedom and reproductive rights, and religious freedom as expressed through attire, hair, or other forms of religious appearance.

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén IV.

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél negyedik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.