Gyerekkel vagyok! - Elkészült a TASZ szakmai javaslatcsomagja

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján nyilvános adatbázis készült. A TASZ az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készítette el és küldte meg a mai napon szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára.

A kezdeményezésben Nagy Kórháztesztnek nevezett adatigénylés összesítése elolvasható a TASZ honlapján. A TASZ által megfogalmazott javaslatok minden esetben a kórházban születő, illetve gyógyuló gyerekek érdekét szolgálják. A megismert adatok alapján kijelenthető, hogy alapvetően kétféle; szabályozási és finanszírozási problémák nehezítik a gyermekek jogainak érvényesülését. Ezekre igyekszik a jogvédő szervezet megoldásokat kínálni.

Egységes látogatási protokoll

Elsőként azt javasolja a szervezet, hogy a szakállamtitkárság fogalmazzon meg protokollt az egységes és nyitott látogatási rend megvalósítása érdekében. Ennek megszületéséig arra kérik a házirendek kidolgozásáért felelős főigazgatókat, hogy a látogatást korlátlanul biztosító kórházak gyakorlatára iránymutatásként tekintsenek. Ezek megismerésében segítségükre lehet a TASZ tematikus oldala. Az elkészülő protokollban pedig elengedhetetlenül fontos rögzíteni azokat a minimumfeltételeket, amelyek  biztosítják a zavartalan látogatást, és mind a betegek, mind a látogatók egészséghez való jogának érvényesülését. Fontos, hogy a szabályok kialakítása során az anya választása és az újszülött érdeke legyen a meghatározó, ne a megszokások, illetve a (megváltoztatható) feltételek!

Szülői jelenlét és döntési kompetenciák

A gyermekkorú betegek ellátásával összefüggésben a TASZ azt javasolja a kórházaknak, hogy amennyiben mindkét szülő szeretne jelen lenni a kezelések vagy bentfekvés során, ne akadályozzák azt. A gyakorlat módosításán túl, garanciális elemként javasolja a szervezet, hogy a Szakállamtitkárság kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy a vonatkozó rendelkezés a gyermek mindkét szülője vagy egyéb közeli hozzátartozója számára megengedje a gyermek mellett tartózkodást. A jelenlévő szülők kapcsán pedig azt is szükséges rögzíteni, hogy a széken vagy az ágyon történő tartózkodás nem minősül külön szállásnak, így térítés nem kérhető érte. A külön térítés előírása ugyanis ebben az esetben a kapcsolattartás jogának korlátozását jelenti! Ugyanezért fontos, hogy amennyiben higiénés okból szükséges külön ruházat a kórházban való tartózkodáshoz, annak finanszírozása ne a szülőket terhelje. A finanszírozás rendszerszinten állami feladat, amíg pedig az erre vonatkozó döntés megszületik, a kórházakban működő alapítványok segítségére van szükség. A gyermeke mellett tartózkodó szülő nem lehet passzivitásra kárhoztatott szereplője a gyógyításnak – a TASZ szerint úgy helyes, ha az egészségügyi dolgozók a szülőkkel együtt az adott helyzetet mérlegelve együtt döntenek a mindenki számára legmegfelelőbb megoldásról.

Központi feladatok

A TASZ által összegyűjtött adatok elemzése fontos, új felismerésekhez, pontosabb diagnózishoz vezet, és több, sürgős feladatot is ró a hatósági szereplőkre. Ezért is javasolja a szervezet, hogy az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ vizsgálja meg a felmérés nyomán a létező gyakorlatokat, s tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a kórházakban a joggyakorlásnak egységes feltételei adottak legyenek, korlátozás pedig csak tényleges orvosi indok (pl. járvány) esetén érintse a kapcsolattartás jogát. Mindezekre tekintettel kezdeményezi a TASZ azt is, hogy az országos tisztifőorvos utasításban határozza meg, hogy az intézmények vezetői milyen szempontrendszer alapján vizsgálják felül a házirendeket.

Folyamatos monitoring, közös erőfeszítések

A TASZ pedig folytatja a munkát: rendszeres időközönként, szükség szerint új eszközökkel megismétli a most lefolytatott vizsgálatot. A gyermekek jogainak érvényesülése, a hatékonyabb és emberségesebb gyógyítás szempontjai, az egészségügyben dolgozók munkavégzésének segítése mind olyan feladatok, melyek összefogást, közös részvételt igényelnek. A döntéshozóktól pontosabb és empatikusabb szabályokat, valamint a fejlődést segítő finanszírozást, a kórházak munkatársaitól a gyerekbarát szemlélethez igazodó gyakorlatot, a szülőktől pedig aktív részvételt várunk. Évtizedes, közös adósságunk a gyerekek felé, hogy a nemzetközileg is vállalt kötelezettségeinket teljesítsük – ehhez kívánt hozzájárulni a TASZ Gyerekkel vagyok kampánya is.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A szülő nők alapvető jogai

Az egészségügyi ellátásban részesülőket is megilletik az alapjogok. Ezzel az összefoglalóval szeretnénk segítséget nyújtani a kismamáknak abban, hogy előzetesen tájékozódhassanak jogaikról, felkészülten várják életük egyik legfontosabb eseményét, és tudatosan dönthessenek.

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.

Támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen

Elvonná a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná KDNP-s képviselők a költségvetési törvényhez benyújtott javaslata. Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség megszakítások számának csökkenését.

Kérjük, írja alá a témában indított petíciót!