Gyorskutatás: Így akadályozza az állam a koronavírus-járványról tudósító újságírókat

„Olyan ez, mint az óriáskígyó. Ahogy levegőt veszünk, mindig szorosabbra húzza az ölelését” - fogalmazott egy interjúalanyunk.

  • A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami tájékoztatást központosították. Az információszolgáltatás leszűkült az Operatív Törzs napi online sajtótájékoztatójára, ahol az újságírók előzetesen beküldött kérdései közül önkényesen választják ki, hogy mire válaszolnak. Kevés az érdemi válasz, visszakérdezésre és interakcióra nincs lehetőség.
  • Az elérhető információk korlátozása leginkább a napi híreket szolgáltató független médiumokat érinti hátrányosan.
  • A járvány kapcsán az egyéb közhatalmi szervek (minisztériumok, önkormányzatok, szakmai szervezetek) alig nyújtanak érdemi információt a sajtónak.
  • Az információ egyéb forrásai is beszűkültek. A potenciális nyilatkozókat megfélemlítik. Retorzió fenyegeti azokat, akik a független sajtónak szivárogtatnak információkat, különösen az egészségügyben dolgozókat, pedagógusokat, szakmai szervezetek munkatársait, a járvánnyal szembeni védekezésben érintett egyéb szakembereket.
  • Az önkormányzatok együttműködőbbek a sajtóval, bár a járványról ők is hiányos információval rendelkeznek.
  • A rémhírterjesztés büntetőjogi tényállásának módosítása az újságírók többségére hatással van.
  • A független médiumok hiteltelenítése felerősödött és szervezetté vált. A közmédiában napi szinten zajlik lejárató kampány a kritikus hangot megütő médiumokkal szemben, ami azonnal végigsöpör a propagandamédia gépezetén.

A teljes kutatási jelentés letölthető alább.

Így akadályozza az állam a koronavírus-járványról tudósító újságírókat

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megdöbbentő és ijesztő a bíróság véleménye a szólásszabadságról

Kaszás Zsoltnak* elege lett a menekültellenes plakátokból. Elege lett abból, hogy idegengyűlölő üzenetek kéklettek mindenhol az ő adóforintjaiból, miközben a közmédiából is megállás nélkül ömlött a menekültellenes propaganda. Ahhoz az eszközhöz nyúlt, amelyhez rajta kívül még számos magyar polgár: festéket és ecsetet ragadott, és lefestette a gyülölködő üzeneteket.

Árnyaltabban kellett volna fogalmazni, akkor nem ülnénk itt

Első fokon 50.000 forint pénzbírságra ítélete a bíróság ügyfelünket, Vágvölgyi B. Andrást egy Facebook posztért.

Félrevezető az alkotmányfordítás és a kormány vitairata

2011. március 29-én Brüsszelben meghallgatást tartanak a magyar alkotmányozásról – ebből az alkalomból a magyar kormány eljuttatta az európai parlamenti képviselőkhöz az Alaptörvény tervezetének angol fordítását, valamint az új Alaptörvénnyel kapcsolatos vitairatát. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetek szerint az Alaptörvényhez csatolt vitairat több helyen nem felel meg a valóságnak, a kormány fordítása pedig több helyen megtévesztő, és jelentős pontatlanságokat tartalmaz.