Győzött a véleménynyilvánítás szabadsága az Auchannal szemben!

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. szeptember 14-i, jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bírósági döntést, és Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke javára ítélt az Auchan Magyarország Kft. Által a környezetvédő ellen a cég jó hírnevének megsértése miatt indított perben. A mai tárgyaláson Lukács Andrást az EMLA Egyesület és a TASZ jogsegélyszolgálata képviselte.

Lukács András 2005 májusában Az Auchan csodáicímű írásában a multinacionális cég beruházásait és a hatóságokkal való kapcsolatát vizsgálta, s többek között a cég építési engedélyének kiadása körüli szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Az Auchan beperelte a környezetvédőt a jó hírnév megsértése miatt. Az elsőfokú ítélet helyt adott a keresetnek, s elégtételként a jogsértés tényét elismerő nyilatkozatra, illetve 1 millió forintos nem-vagyoni kártérítésre kötelezte az alperest.

A ma lezajlott másodfokú tárgyaláson azonban az Ítélőtábla megváltoztatta a döntést, s a felperes keresetét jogerősen elutasította. A bíróság igazat adott az alperesi érvelésnek, miszerint a cikk nem tényeket közölt, hanem véleménynyilvánítást tartalmazott. Ebben az esetben azt kellett a bíróságnak megvizsgálnia, hogy a vélemény megalapozott volt-e, vagy esetleg bántóan megalázó. A bíróság rámutatott arra, hogy az Auchan szóvivője is elismerte, hogy történtek szabálytalanságok az engedélyezési eljárás során, továbbá, hogy az ügyészi vizsgálat is hasonló eredményekre jutott. Ennek következtében nem lehet azt mondani, hogy a vélemény nélkülözne minden megalapozottságot. Az állandósult bírói gyakorlat az Alkotmánybíróság jogértelmezését követve a vélemény értékét nem vizsgálja, amennyiben a megalapozottság kritériuma teljesül, hiszen a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy közérdekű ügyekben megszólaljon.

Megnyugtató, hogy az Ítélőtábla ezt a jogértelmezést követte, mert ellenkező esetben a nehezen bizonyítható, közhatalom és multinacionális vállalatok összefonódásairól egyáltalán nem lehetne a nyilvánosság előtt megszólalni konkrét bizonyítékok nélkül.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az idézés szabadsága

A híreszteléssel elkövetett jogsértés a magyar sajtó régóta visszatérő problémája. Az eddigi általános szabályt, vagyis hogy a média minden idézetért úgy felel, mintha saját szöveg volna, áttörni látszik egy friss, első fokú ítélet.

Nem sértette meg a Hír TV jóhírnevét a TASZ

A Fővárosi Törvényszék május 23-án elutasította a Hír TV keresetét, amelyet a csatorna a Társaság a Szabadságjogokért és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) ügyvédje, Farkas Lilla ellen indított. A bíróság I. fokú, nem jogerős ítélete szerint az alperesek szólásszabadságukkal éltek, amikor a Hír TV Gyöngyöspatáról szóló, az iskolai szegregációt tagadó műsorát bírálták.

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.