Barion Pixel TASZ | Helyi civilekkel nyitottuk meg a TASZ pécsi irodáját

Helyi civilekkel nyitottuk meg a TASZ pécsi irodáját

A városban és környékén működő civil szervezetekkel, ügyeikkel, az őket foglalkoztató problémákkal is közelebbről megismerkedhettünk pécsi irodánk október 15-i hivatalos megnyitóján, a Civil Közösségek Házában, melyen 12 szervezet képviselői vettek részt.

Az első Budapesten kívüli regionális irodánk már tavasz óta működik, de a járványhelyzet miatt a megnyitóra csak most került sor. Szeptember 18-án, a pécsi Pride-on mutatkoztunk be szélesebb körben a helyi nyilvánosságnak: a civil faluban nemcsak a SZABAD. „tetoválások” voltak népszerűek, de pécsi munkánk és helyi jogsegélyünk is sokakat érdekelt. A felvonuláson pedig azért vettünk részt, hogy kiálljunk az LMBTQ+ emberek mellett egy olyan időszakban, amikor a kormány kommunikációja közvetlenül gázol a polgárok emberi méltóságába.

A civilek jelenlétében tartott irodanyitó célja az volt, hogy közelebbről is megismerjük a régióban működő civil szervezeteket, feltérképezzük a lehetőségeket az együttműködésre és megtudjuk, miben számítanak támogatásunkra. A meghívottak egy world café beszélgetésen is részt vettek, ahol öt asztalnál vitattunk meg olyan kérdéseket, mint a romák vagy fogyatékossággal élő emberek helyzete Baranyában, vagy hogy hogyan szólhatnak bele a helyiek a közéletbe. Vendégeink is hoztak témákat, így arról is beszélgettünk, hogy milyen a civilek kapcsolata az önkormányzatal, vagy a külföldiek helyzete a városban. A résztvevők között izgalmas beszélgetések alakultak ki, melyekből a problémák megoldásához hozzásegítő szempontok is kirajzolódtak.

A fogyatékossággal élő emberek helyzete kapcsán előkerültek az oktatás problémái, az iskolai integráció nehézségei és az is, hogy az iskolák és egyetemek sokszor még mindig nem akadálymentesek. A résztvevők elmondták, hogy a fogyatékkal élők számára nincs, vagy csak nagyon szűk körben van lehetőség támogatott lakhatásra, ami nagyban nehezíti számukra az önálló életvitelt. Téma volt az akadálymentes közlekedés is, ami kapcsán olyan problémák merültek fel, mint hogy a látássérültek mindennapjait rendkívül megnehezítik a fejmagasságban elhelyezett táblák.

Többen megemlítették, hogy alapvetően nehéz az embereket egy-egy ügy kapcsán megmozgatni, de pozitív tapasztalatokról is beszámoltak. A helyi aktivizmust illetően előkerültek zöld ügyek, így a kerékpáros közlekedés, vagy a korábban a Tubesre tervezett lokátor ügyében tartott helyi népszavazás. Az első pécsi Pride-ról is szó esett. A romák helyzetével kapcsolatban többen is beszámoltak az oktatás problémájáról, de szóba került az is, hogy milyen előítéletekkel kell megküzdeni a munkavállalás agy a lakáskeresés tekintetében. Helyi problémaként említették az Ormánság helyzetét, és olyan pécsi problémákat is, mint például a Lánc utcai bérlakások ügye.

A helyi civilek és az önkormányzat kapcsolatáról ellentétes vélemények hangoztak el: többeknek volt negatív tapasztalata, de jó példák is előkerültek. Voltak, akik megemlítették, hogy nehéz a civil érdekérvényesítés: a szervezeteknek nincs kellő láthatóságuk, nehéz kitörniük saját buborékukból. A résztvevők tapasztalata szerint Pécs alapvetően nyitott város, az egyetem már évtizedekkel ezelőtt is sok külföldit vonzott, így a velük való együttélés nem új keletű dolog, de az előítéletesség időnként itt is okoz problémát.

A pécsi irodában ingyenes jogsegéllyel várjuk az érdeklődőket kéthetente csütörtökönként, de nyitott műhelyeket és workshopokat is szervezünk az aktív állampolgárok, civil szervezetek számára annak érdekében, hogy minél többen tudják megvédeni a saját és közösségük jogait Pécsen és környékén is.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.