Hiányzó statisztikák

Jelenleg nem vezetnek a bíróságok külön statisztikákat arról, hogy hány olyan per indul Magyarországon, amelynek valamilyen közérdekű adat megismerhetősége a tárgya. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökéhez fordultunk annak érdekében, hogy változtasson ezen a gyakorlaton, és vegye fel az információszabadság és a nyilvánosság szempontjából kiemelten fontos indikátort az adatgyűjtés körébe.

Komoly előrelépés lenne, ha az adatvédelmi biztoshoz befutó közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos panaszok száma mellett azt is tudhatnánk, hogy az információszabadsággal kapcsolatos jogsértésekre nyitva álló másik jogorvoslati utat milyen gyakran veszik igénybe.


Levél Lomnici Zoltánhoz:

Dr. Lomnici Zoltán
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke részére
Országos Igazságszolgáltatási Tanács
1055 Budapest
Markó u. 16.

Tisztelt Elnök Úr!

Alulírott, dr. Dénes Balázs elnök a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet (1084 Budapest, Víg u. 28. I/3.) képviseletében az alábbi kéréssel fordulok a Tisztelt Tanácshoz.

A TASZ rendkívül fontosnak tartja, hogy Magyarországon az információszabadság kultúra megerősödjön, és ebben a folyamatban bírói gyakorlatnak kiemelt szerepe van. Azáltal, hogy a magasabb szintű bíróságok az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény rendelkezéseinek megfelelően 2007. július 1-jétől az interneten hozzáférhetővé teszik az ítéleteiket, köztük a közérdekű adatok kiadása iránti perekben hozott határozataikat is, nagyban hozzá fognak járulni ezen a területen a jogtudatosság fejlődéséhez.

Azonban az OIT-nek már most lehetősége lenne különösebb anyagi, illetve személyi erőforrások ráfordítása nélkül egy lépést ebben az irányban megtenni. Azzal, hogy ha a közérdekű adatok kiadása iránt a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) alapján indított perekre vonatkozóan külön vezetnék a statisztikákat, láthatóvá válna, hogy a jogkereső állampolgárok, társadalmi szervezetek vagy más jogi személyek milyen gyakran élnek ezzel az Alkotmányban biztosított jogukkal. Kiderülne az is, hogy milyen gyakran bizonyul alaposnak az adatot kérő felperesnek az igénye, illetve jogszerűnek és megalapozottnak a közérdekű adatot kezelő szervnek az adatigénylést elutasító magatartása.

Egy évvel ezelőtt a Fővárosi Bíróságtól tájékoztatást kértünk arról, hogy az Avtv. 21.§ (5) bekezdés alapján évente hány olyan ügyben járnak el, amelyben „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indult per”. A Bíróság sajnos nem tudott megfelelő tájékoztatást adni, és arra hivatkozott, hogy a személyhez fűződő jog megsértése iránt indított perek ügycsoportján belül nincs kötelezettsége a közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indított perekről semmilyen külön statisztikát vezetni. A Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának Kollégiumvezető-helyettese levelében (2005. El. V. G. 1/4 szám) azt javasolta, hogy az általunk kért statisztikai adatgyűjtéssel kapcsolatos kérelmünkkel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét keressük meg.

Tekintve, hogy a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény 39. §-ának i) pontja értelmében az OIT szervezi és végzi a bírósági statisztikai adatok gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatos központi feladatokat, kérjük a nyilvántartási rendszer átalakítását annak érdekében, hogy a bíróságok részletesebb statisztikákkal rendelkezzenek, és külön nyilvántartsák az Avtv. 21.§-a alapján indított eljárásokat.


Budapest, 2006. április 12.Tisztelettel:
dr. Dénes Balázs
Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

Kérdezze Balsait a dohánylobbiról!

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

Nem lát el közfeladatot a Paksi Atomerőmű

A Szekszárdi Városi Bíróság szerint nem tartozik az állami vagyon átláthatóságát biztosító jogszabályok hatálya alá a Paksi Atomerőmű, ezért nem kötelezhető az atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések kiadására. Újabb pofon az információszabadságnak.