Barion Pixel TASZ | HIV aktivista és kick-box bajnok kapta az idei SZABAD-díjat

HIV aktivista és kick-box bajnok kapta az idei SZABAD-díjat

Ötödik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat elismerve azokat, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. A zsűri díját Liebermann Márta kapta, aki több mint 20 éve küzd azért, hogy a HIV ne stigma legyen. A közönség díját Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok vehette át, aki régóta kiáll azért, hogy az emberek származástól függetlenül ugyanannyira sikeresek és értékesek lehetnek. A fiatalok számára meghirdetett SZABAD-díj nyertese az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, Pankotai Lili lett.

„SZABAD-díj alapításakor célunk volt, hogy a változásért dolgozó hétköznapi hősök történeteit kiemeljük a nyilvánosságban”– mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója a szerda este megtartott díjátadón a 6szín Teátrumban. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük választották ki azt a nyolc embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak. Idén először a TASZ különleges kategóriát is indított: elismerte azoknak a fiataloknak a munkáját is, akik egy szabadabb jövőért dolgoznak, és energiájukkal, lelkesedésükkel másoknak is példát mutatnak.

A 2023-as SZABAD-díj díjazottjai – Fotó: Pivarnyik Balázs

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, újságíró, Molnár Áron színművész, Nyáry Luca író, a WMN szerzője és Kapronczay Stefánia ítélte oda Liebermann Mártának, a Retropajzs Egyesület alapítójának és elnökségi tagjának több mint 20 éve tartó páciensaktivista munkásságáért. „Márta most először vállalta nagy nyilvánosság előtt HIV státuszát, amivel bizonyította bátorságát. Ő maga, a kiállása és a mondanivalója az élő cáfolata az előítéleteknek. Ez a kitartás és bátorság fejezi ki a SZABAD-díjat” – mondta Kapronczay Stefánia.

Liebermann Márta megkapja a zsűri díját – Fotó: Pivarnyik Balázs

„Jó lenne, ha mindenki tudná, a HIV-vel élőktől nem kell félni: a kezelt HIV fertőzött nem fertőz meg másokat. Számomra a szabadságot az jelentené, hogy nem kell félnünk attól, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzánk, hogy megőrizhetjük az emberi méltóságunkat és ugyanúgy élhetünk, mint bárki más” – mondta Liebermann Márta, akinek személyes missziója, hogy a HIV ne legyen tabutéma, sem az egészségügyben, sem az iskolákban, sem a társadalomban. Magyarországon ugyanis a HIV-vel élőkkel szemben sokszor még az egészségügyi ellátórendszer is előítéletes, elutasító. Liebermann Márta és az ő kezdeményezésére, 2020-ban létrehozott Retropajzs Egyesület azért dolgozik, hogy edukációval csökkentsék a betegséget övező információhiányt és felhívják a figyelmet a megelőzésre. Márta munkájának egyik fontos elismerése az is, hogy több orvostovábbképzésbe is bevonták, hogy segítsen az egészségügyi rendszerben a diszkrimináció elleni küzdelemben.

Zsiga Melinda, aki az idei közönségdíjat vehette át, beszédében az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozta. „A sporton keresztül tudom kifejezni önmagam. Lehetővé teszi számomra ,hogy megmutassam nem minden állami gondozott roma temetkezik önsajnálatba. Hogy megmutassam, a romák is megérdemlik az esélyt, hisz’ szorgalommal, kitartással, fegyelmezettséggel és akarattal ők is érnek
ugyanannyit, mint bárki más. Ma már edzőként adok lehetőséget másoknak arra, hogy elérjék, amit akarnak”
– mondta.

A SZABAD-díj fiatalok kategóriájának díját Pankotai Lili vehette Nyáry Lucától. Ebben a kategóriában a jelöltek közül az olvasók
választhatták ki azt a bátor fiatalt, aki ősszel a Holland Nagykövetség támogatásának köszönhetően egy hétvégét Amszterdamban tölthet.

A Partners Hungary különdíját kapta a fiatalok kategóriában Iváncsik Fanni roma és nő jogi aktivista, az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, az Egységes Diákfront, Horváth Bence környezetvédő aktivista és az ADOM diákmozgalom, akik közel tíz éve küzdenek egy modern, diákközpontú oktatásért.

Valamennyi jelölt története és munkája külön elismerést érdemel, ezért a díjátadó partnereitől mindannyian kaptak díjat. A BOOKR Kids és a KAPTÁR különdíját Szilágyi Kitty óvodapedagógus vehette át. A gálán elmondta, ő szerencsésnek érzi magát, hiszen a környezete támogatja és erőt ad neki ahhoz, hogy kiálljon és küzdjön egy jobb oktatásért. Számára a feladás nem opció.

A Líra különdíjával jutalmazták Buzás-Hábel Gézát, a Divers Youth Network vezetőjét, aki beszédében kiemelte, hogy a bátorság
Magyarországon sajnos nem mindig egyenlő a szabadsággal, de mégis úgy döntött, hogy kiáll és vállaja felszólalásának következményeit, hogy ezzel is erőt adjon másoknak.

Különdíjat, a menekült munkavállalóknak szóló magyar nyelv oktatást, kapott dr. Papócsi-Réthy Katalin, a Free Pékség alapítója, aki sikeres vállalkozóként dolgozik azért, hogy munkáltatóként egyenlő esélyeket teremtsen.

A Közélet Iskolája különdíjjal jutalmazta Kállai Kornéliát, a Zebraszerda mozgalom elindítóját, aki egy remek ötlettel országszerte
mozgósítani tudta a jobb oktatásért kiálló polgárokat, és Kozma Évát, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület képviselőjét is, aki társaival együtt kiállt a gyerekei jövőjéért és szembeszállt a környezetkárosító debreceni akkumlárotgyár megépítésével.

A testem gyengesége hozta el azt, hogy a belső erőm lett” – mondta Csángó Dániel, a Freekey társalapítója és képviselője, aki a
Fundraising Akadémia jóvoltából különdíjban részesült. Szervezetével több száz érintett számára harcolt ki egy méltóságteljesebb életet a személyi asszisztencia intézményén keresztül.

A szervezők köszönik a Brit Nagykövetség támogatását, amellyel a rendezvény lebonyolításához járult hozzá, valamint a Holland
Nagykövetség támogatását, akik lehetővé tették a fiatalok díjazását.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.