HIV-specifikus cseh vízumkorlátozások

2009. június 1-jétől a Cseh Köztársaságban a munkavállalói illetve letelepedési vízumkérelmekhez csatolni kell egy orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a kérelmező sem szifiliszben, sem tuberkulózisban nem szenved, illetve nem HIV-fertőzött. Ez az új rendelkezés azonban nem vonatkozik egységesen minden ország állampolgáraira, Kongó, Kenya, Moldávia, Mongólia, Nigéria, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Vietnam szerepelnek a listán.

A beutazási korlátozásokat alkalmazó országokban, általában a közegészségügy veszélyeztetése és a vírus terjedésének megakadályozása, az egészségügyre nehezedő terhek, valamint a HIV-fertőzöttek várható rövid élettartama és ebből következően az, hogy nem járulnak hozzá a társadalmi fejlődéshez az okok, amelyekkel magyarázzák a vízumkérelmekhez csatolt egészségügyi igazolások szükségességét. Alapvetően ez a gondolkodásmód azt a nézetet tükrözi, hogy a HIV-fertőzés az országon kívülről érkezik és ezért fontos még a határnál megállítani. Jelenleg 70 olyan ország létezik a világon, köztük 17 Európai Uniós tagállam, ahol létezik valamilyen beutazási vagy letelepedési korlátozás, ha a külföldi HIV-fertőzött.

Magyarországon jelenleg az egy évnél hosszabb tartózkodási engedélyhez szükségesek bizonyos orvosi vizsgálatok, köztük a HIV-teszt is. Amennyiben a letelepedésért folyamodó eredménye pozitív, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) javaslata alapján megtagadhatják az engedélyt. Szakemberek illetve politikusok, legutóbb Pettkó András, az MDF színeiben, időről időre a jelenlegi szabályozás szigorítása mellett kardoskodnak, azt szeretnék elérni, hogy az EU-n kívülről érkezők 90 napnál hosszabb tartózkodási engedélyének kiadását negatív HIV-teszthez kössék.

A valós helyzet azonban teljesen indokolatlanná teszi ezeket a korlátozásokat. Azokban az országokban, ahol tiltják a HIV-fertőzöttek beutazását illetve hosszabb távú tartózkodását nem állt meg a vírus terjedése, illetve azokban az országokban, ahol semmilyen korlátozás nincs érvényben nem történt sem robbanásszerű növekedés a fertőzések számában, sem az egészségügyi szolgáltató rendszerek nem omlottak össze a megnövekedett tehertől.

A HIV/AIDS-elleni harc valóban hatékony eszközei nem a külföldi HIV-fertőzöttek megbélyegzése és határainkon kívül tartása, hanem a lakosság és a fiatalok felvilágosítása, az ártalomcsökkentő programok (tűcsere, szubsztitúciós terápia) valamint a veszélyeztetett csoportok kiemelt támogatása kell, hogy legyenek. A Nemzeti AIDS Bizottság által 2004-ben létrehozott Nemzeti AIDS Stratégiában ugyan szerepelnek ezek a feladatok, azonban a mai napig ezek közül semmi nem valósult meg. Hiányoznak a szűréseket népszerűsítő és a felvilágosító kampányok, a prevencióval foglalkozó civil szervezetek állami támogatása szinte a nullával egyenlő. Hatékony lépésekkel, civil szervezetek és HIV/AIDS-szel élők bevonásával kellene fellépni a magyarországi, jelenleg még kedvező, helyzet fenntartása érdekében.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

A javaslat véleményezésére adott határidők rendkívűl szorosak voltak, ami alapjaiban gyengíti a társadalmi egyeztetést. Az általunk vizsgált módosítások kapcsán több adatvédelmi szempontból fontos javaslatot tettünk.

KISOKOS: Hogyan tilthatom le az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést?

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is. Tiltakozó nyilatkozat hiányában, a betegellátók (háziorvos, kezelőorvos, gyógyszerész) korlátlanul hozzáférhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyilvántartott, a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybe vett kezelések, illetve gyógyszerek listájához. Miért problémás a korlátlan hozzáférés? Mit tehetünk ha nem szeretnénk, hogy az orvosaink és a gyógyszerészek számára korlátlanul lekérdezhető legyen a teljes kezelési- és vénytörténetünk?