Hivatalos közlemény: félreértések Sávoly-ügyben

A jelek szerint (a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. által kiadott közlemény és jópár sajtóorgánum témához való hozzáállása alapján) úgy tűnik, sokan nincsenek tisztában a TASZ szerepével a sávolyi ügyben. Ezeket a félreértéseket szeretnénk az alábbiakban tisztázni, bízunk benne, hogy sikerrel.

1. A TASZ céljai között nem szerepel semmilyen fejlesztés megtorpedózása. Egyetlen célunk, hogy az adófizetők pénzéből, kormányzati részvétellel megvalósuló beruházások transzparensek, szakmailag feddhetetlenek legyenek. Nagy kérés, belátjuk, de ehhez ragaszkodunk.

2. Csak és kizárólag az objektív igazságra vagyunk kíváncsiak az ügyben, jelen beruházás kapcsán ez kimerül az ügylettel kapcsolatos összes információ (tanulmányok, hatástanulmányok, kapcsolódó szakértői vélemények, kormányülések jegyzőkönyvei stb.) megismerésében.

3. A TASZ és sok más, általunk ismert civil tiltakozó nem a sávolyiakkal áll konfliktusban, hanem a kormányzattal. Azoknak a cikkeknek, riportoknak, stúdióbeszélgetéseknek a szerkesztői, amelyek a civil állásponttal szemben (adott esettben a TASZ álláspontjával szemben) a sávolyi polgármester, illetve a helyiek álláspontját helyezik, alapvető tévedésben vannak, rosszabb esetben szándékosan félreinformálják a közvéleményt.

4. Az SMF Kft.-nek jelen helyzetben nem a TASZ-szal van vitája/elszámolnivalója, hanem a Pénzügyminisztériummal. A beruházásban való állami szerepvállalást ugyanis nem a TASZ, hanem a Magyar Köztársaság Pénzügyminisztériuma tartja kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek.

Bízunk benne, hogy az ügy közvetlen érintettjei, valamint a magyar médiában dolgozó szakemberek megértik a közpénzekért érzett aggodalmunkat, értékelik az átláthatóság érdekében tett erőfeszítéseinket, és ez alapján ítélik meg tevékenységünket, fogalmaznak meg állításokat, szerkesztenek olvasni és/vagy néznivalót a jövőben.

Rövidesen felkérjük közgazdászainkat, hogy válaszoljanak a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. által írott kritikákra. Ezzel együtt a TASZ készséggel felajánlja felületeit a KPMG-tanulmány körüli viták számára. Felületeinken gyorsan és hatékonyan lehetne megvitatni a nyilvánosság számára csak a szerződéskötés utolsó fázisában hozzáférhetővé vált írást.

Üdvözlettel,
Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.