Hol tart a HIV-vel élők ellátásának decentralizációja?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 decemberében és 2012 januárjában szakmai egyeztetéseket tartott, amelyre az érintett szakmai kollégiumok mellett a TASZ HIV/AIDS programja is meghívást kapott.

A HIV-vel élők ellátásának decentralizációja egy évtizedek óta húzódó megoldatlan kérdés. A betegek területi elhelyezkedése indokolttá teszi a regionális HIV-centrumok létrehozását, ugyanakkor nincs megegyezés az infektológus és a bőrgyógyász szakma között, hogy kinek a kompetenciájába tartozzon a HIV-vel élők gondozása. Szintén problémát jelent, hogy kizárólag a gondozás decentralizációját szeretnék csak megvalósítani, tehát a gyógyszeres terápiára szoruló HIV-vel élőknek továbbra is a budapesti HIV-ambulanciára kellene járniuk.
A TASZ számos olyan alapelvet hangsúlyozott a megbeszéléseken, amelyek nélkül nem biztosított a HIV-vel élők ellátásának biztonságos decentralizációja. Javaslatunkat legutóbb írásban el is juttattuk a Semmelweis Egyetem bőrgyógyászainak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hátrányos megkülönböztetés áldozatai a HIV-vel élők az egészségügyben

A HIV-vel élők és AIDS-betegek a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk során gyakran szembesülnek elutasítással, indokolatlanul irányítják őket a Szent László Kórház HIV-ambulanciájára.

A régióra jellemző gondokkal küzd Szlovénia a HIV/AIDS-prevenció területén

Többhetes rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a SKUC-MAGNUS, szlovén, HIV-prevencióval is foglalkozó LMBT-szervezet. A kiállítások és kulturális események mellett, május 8-án egy HIV-prevenciós workshopot is tartottak, ahová meghívták a TASZ HIV/AIDS-programvezetőjét is. Bagyinszky Ferenc beszámolóját olvashatják: