Barion Pixel TASZ | HRW: a kormánypártok versenyelőnyt szereztek a személyes adatokkal való visszaéléssel, míg az ellenzéknél adatbiztonság terén merültek fel aggályok

HRW: a kormánypártok versenyelőnyt szereztek a személyes adatokkal való visszaéléssel, míg az ellenzéknél adatbiztonság terén merültek fel aggályok

Kiadta a 2022-es magyar országgyűlési választások és országos népszavazás adatkezelési vonatkozásairól szóló jelentését a Human Rights Watch jogvédő szervezet. A jelentés elkészítéséhez a TASZ szakértői is segítséget nyújtottak. A rendkívül részletes írás számtalan adatkezelési visszaélés áldozatát szólaltatja meg, és mutatja be az ügyeiket.

A jelentés súlyos megállapításokat tesz a magyar választási kampányban látott adatkezelési gyakorlatokról. Hangsúlyozza, hogy a kormány és a kormánypártok közötti határvonal elmosódott, ami tovább növelte a kormánypártok előnyét a kampányban, és romlottak az egyenlő esélyek feltételei is. Hiányzott a kiegyensúlyozott tájékoztatás, és további versenyelőnyt jelentett a kormánypártok számára a személyes adatokkal való visszaélés is. Ennek formái: a Nemzeti Konzultációval felépített választópolgári adatbázis, továbbá a közkeletűen Kubatov-listaként emlegetett regiszter, illetve az állami szolgáltatások igénybevétele során megadott személyes adatok felhasználása. Az ilyen típusú visszaélések közül kiemelkedik a koronavírus elleni védőoltás során megadott email-címre kiküldött kampányanyagok ügye. Hasonlóan aggasztó az is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kézbesített propagandaanyagokat, illetve hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára miniszterelnöki levelet kézbesítettek.

A problémát tovább súlyosbította a szabályozó és felügyeleti hatóságok állam általi elfoglalása, melynek nyomán a hatóságok nem léptek fel a jogsértések ellen, ezt pedig a választópolgárok is érzéketék.

Az ellenzéki pártokat is kritika éri a jelentésben. Mivel ők állami adatbázisokhoz nem fértek hozzá, így nekik hagyományos módszerekkel kellett adatokhoz jutniuk. A folyamat során az adatok felhasználása kevésbé volt átlátható (részben a több adatkezelő és adatfeldolgozó bevonása miatt), így aggályok merültek fel annak kapcsán, hogy mennyire tartják be az adatbiztonsági követelményeket.

A jelentés szerint különös kockázatot jelentett az, hogy a pártok különféle üzleti szereplők platformjait használták a digitális kampányolás során. Ennek következtében átláthatatlan módon készültek választói profilok, amelyek érzékeny személyes adatokat is felhasználhattak. Hasonló kockázatot lát a jelentés a közszolgáltatások és a kampányok általában fokozott digitalizációjában, melyet szükséges kezelni.

A jelentés az EU szerveinek fellépését sürgeti egy olyan vizsgálat lefolytatása érdekében, amely feltárja a választópolgárok adataival kapcsolatos visszaéléseket a kampányban, és fényt derít arra, hogy ehhez felhasználtak-e bármilyen uniós forrást. Ezen felül a pártokat is felszólítja adatkezelési gyakorlatuk megváltoztatására.

(Lead kép: Human Rights Watch)

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.