Huszonkét civil szervezet intézett nyílt levelet a kormányhoz

A Társaság a Szabadságjogokért és huszonegy másik civil szervezet az ellen tiltakoznak, hogy a napokban az Országgyűlés elé kerülő lobbitörvényben az előterjesztő kormány a civil szervezeteket diszkriminálja.

Ugyanis a profit alapon működő lobbiszervezeteknek számos jogosultságot biztosít az érdekérvényesítési munkában a törvényjavaslat, míg a köz érdekében, önzetlenül fellépő társadalmi szervezeteket továbbra is megfosztják az általuk képviselt ügyek hatékony képviseletének lehetőségétől.

A törvény elfogadása konzerválni fogja azt az állapotot, hogy kizárólag a tőkeerős gazdasági csoportok lesznek képesek a köz ügyeit befolyásolni, míg a nonprofit szervezeteket elzárják ezektől a lehetőségektől. Sőt a civileknek akár súlyos szankciókkal is számolniuk kell a jövőben, ha a gazdasági lobbistákhoz hasonló tevékenységet kívánnak folytatni közügyekben.

A huszonkét szervezet felhívja a kormányt, hogy orvosolja a törvényjavaslat ezen hiányosságát és tegyen meg mindent azért, hogy a társadalmi szervezetek megkülönböztetés nélkül vehessenek részt a közügyek alakításában, a demokratikus közéletben. Elfogadhatatlan egy olyan lobbitörvény, amely kizárólag a már amúgy is befolyásos lobbiszervezeteknek ad még több jogot, és a demokratikus részvételt ellehetetleníti!

Olvassa el a nyílt levelet!
 

Olvassa el a törvényjavaslatot!

A levél elküldése után csatlakozott:

LITURGIA UNIO - európai egyházügyi egyesület

Európai Értékekért Alapítvány

Sajtómegjelenéseinkből:

Origo - Jövőre lobbitörvény csökkentheti a korrupciót

Hírszerző - Szabotálják a képviselők a lobbitörvényt?

2005. november 10. Klub Rádió, Kontra,

2005. november 11. MTV, Híradó

2005. november 14. A BBC magyar nyelvű adása

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Luxembourgi főtanácsnok: uniós jogot sért a magyar civilellenes törvény

A magánélethez való jogot és az egyesülés szabadságát is sértheti, hogy nyilvántartásba kell foglalni a civilek külföldi támogatóit, miközben a kormány által hangoztatott célok ezt nem igazolják. A kedden ismertetett álláspont alapján az uniós bíróság elkaszálhatja a törvényt.

118 civil szervezet kiáll a helyi közösségekért, a békés Magyarországért dolgozó civilekért

A kormány után az elmúlt héten több városban immár választott önkormányzati tisztségviselők is támadást indítottak a közösségek és a magyar társadalom érdekében dolgozó civil szervezetek ellen, megkérdőjelezve hitelességüket és veszélyeztetve működésüket. Mi, a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat és embereket segítő civil szervezetek kiállunk a megtámadottak mellett, és elutasítjuk a megbélyegző törekvéseket. Magyarország közös ügye, hogy a civil szervezetek szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak, és segíthessék a helyi közösségeket.

A szabadságjogok és a költségvetés

A TASZ számára axióma: a klasszikus szabadságjogok érvényesülése a nemzetgazdaság adta kereteken belül minden máshoz képest elsőbbséget kell, hogy élvezzen. A nyugati világban az államok elköteleződnek az alapjogok védelmének eszméje mellett, ebből pedig az következik, hogy nemcsak elismerik az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, hanem azok tiszteletben tartása és védelme az elsőrendű kötelességük. Minden kormányzati intézkedésnek vagy ezen elsőrendű kötelességet kell szolgálnia, vagy pedig az egyéb célú kormányzati intézkedések ezen kötelezettség adta kereteken belül, ezek teljesítését követően elfogadhatók. A kormányzás mikéntjének megválasztásában a kormányzatnak nagy szabadsága van, úgy azonban nem kormányozhat, hogy azzal az alapvető jogokat megsérti vagy nem tesz megfelelő intézkedéseket az alapvető jogok védelme, érvényesülésük előmozdítása érdekében.