Huszonkét civil szervezet intézett nyílt levelet a kormányhoz

A Társaság a Szabadságjogokért és huszonegy másik civil szervezet az ellen tiltakoznak, hogy a napokban az Országgyűlés elé kerülő lobbitörvényben az előterjesztő kormány a civil szervezeteket diszkriminálja.

Ugyanis a profit alapon működő lobbiszervezeteknek számos jogosultságot biztosít az érdekérvényesítési munkában a törvényjavaslat, míg a köz érdekében, önzetlenül fellépő társadalmi szervezeteket továbbra is megfosztják az általuk képviselt ügyek hatékony képviseletének lehetőségétől.

A törvény elfogadása konzerválni fogja azt az állapotot, hogy kizárólag a tőkeerős gazdasági csoportok lesznek képesek a köz ügyeit befolyásolni, míg a nonprofit szervezeteket elzárják ezektől a lehetőségektől. Sőt a civileknek akár súlyos szankciókkal is számolniuk kell a jövőben, ha a gazdasági lobbistákhoz hasonló tevékenységet kívánnak folytatni közügyekben.

A huszonkét szervezet felhívja a kormányt, hogy orvosolja a törvényjavaslat ezen hiányosságát és tegyen meg mindent azért, hogy a társadalmi szervezetek megkülönböztetés nélkül vehessenek részt a közügyek alakításában, a demokratikus közéletben. Elfogadhatatlan egy olyan lobbitörvény, amely kizárólag a már amúgy is befolyásos lobbiszervezeteknek ad még több jogot, és a demokratikus részvételt ellehetetleníti!

Olvassa el a nyílt levelet!
 

Olvassa el a törvényjavaslatot!

A levél elküldése után csatlakozott:

LITURGIA UNIO - európai egyházügyi egyesület

Európai Értékekért Alapítvány

Sajtómegjelenéseinkből:

Origo - Jövőre lobbitörvény csökkentheti a korrupciót

Hírszerző - Szabotálják a képviselők a lobbitörvényt?

2005. november 10. Klub Rádió, Kontra,

2005. november 11. MTV, Híradó

2005. november 14. A BBC magyar nyelvű adása

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A kormány válasza a lobbitörvény kapcsán írt nyílt levélre – TASZ kommentárral

A múlt héten érkezett válasz a civil szervezetek nyílt levelére a Miniszterelnöki Hivataltól. Sajnos, az Igazságügyi Minisztérium elgondolásához képest dr. Pulay Gyula igazán új tartalmi elemet nem hoz a vitába. A levél kioktató stílusa, az érvelési technika, és egy apró kis csúsztatás azonban pezsdítően hat a szavazópolgárra, ezért érdemes elolvasni.

Közös alapértékeink vannak veszélyben

Az emberi jogi szervezetek az utolsó bástyái Magyarországon a jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok védelmének, amelyek közös értékei az Uniónak.