Információszabadság Nemzetközi Napja + performance

A világon mintegy 40 országban szeptember 28-án tartják az Információszabadság Nemzetközi Napját. Idén először, a Társaság a Szabadságjogokért szervezésében Magyarországon is sor kerül rá az Állampolgári Részvétel Hete keretében.

Ebből az alkalomból a TÁP Színház a magyar politikában részt vevők megtollasodását mutatja be utcai akció keretében.A TASZ pedig Információszabadság 1x1 címmel kiadványt jelentet meg arról, hogy újságírók és civilek hogyan tudnak hatékonyan közérdekű adatokhoz jutni. A TASZ kiemelten fontosnak tartja, hogy minél többen éljenek a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogukkal, mert így válhat az állam és a végrehajtó hatalom tevékenysége átláthatóvá, ez az alapja a bírálat jogának, a kritika szabadságának, a szabad véleménynyilvánításnak.


Az esemény helye:
Blaha Lujza tér, szökőkútAz esemény ideje:
2007. szeptember 28. péntek, 15 óra
Jelenlétére feltétlenül számítunk!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem dönthetnek vakon a bíróságok: jogunk van tudni, mire megy a közpénz

Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

Öt tipp a kormánytól: hogyan tüntess el közpénzt Magyarországon

Hiába született a napokban egy fontos győzelem az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Magyarországon még mindig évekig takargathatja a kormány, hogy mire költi az adófizetők pénzét. Mutatjuk, hogyan trükközött az elmúlt négy évben a kormány jogszabályokkal, adókedvezményekkel és TAO-mutyival.

Kiderült, hogy a Médiatanács jogszerűtlenül rajzolta át a rádiós piacot

A Mérték Médiaelemző Műhely a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert nyert a Médiatanáccsal szemben, így kétévnyi pereskedés után végre beigazolódott a szervezetek gyanúja, miszerint a Médiatanács diszkriminatív eszközként használta a formai követelményeket a rádiós frekvenciák újrapályáztatása során és jogszerűtlenül, nem azonos szigorral kérte számon a pályázati követelmények teljesülését.