Információszabadság Nemzetközi Napja + performance

A világon mintegy 40 országban szeptember 28-án tartják az Információszabadság Nemzetközi Napját. Idén először, a Társaság a Szabadságjogokért szervezésében Magyarországon is sor kerül rá az Állampolgári Részvétel Hete keretében.

Ebből az alkalomból a TÁP Színház a magyar politikában részt vevők megtollasodását mutatja be utcai akció keretében.A TASZ pedig Információszabadság 1x1 címmel kiadványt jelentet meg arról, hogy újságírók és civilek hogyan tudnak hatékonyan közérdekű adatokhoz jutni. A TASZ kiemelten fontosnak tartja, hogy minél többen éljenek a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogukkal, mert így válhat az állam és a végrehajtó hatalom tevékenysége átláthatóvá, ez az alapja a bírálat jogának, a kritika szabadságának, a szabad véleménynyilvánításnak.


Az esemény helye:
Blaha Lujza tér, szökőkútAz esemény ideje:
2007. szeptember 28. péntek, 15 óra
Jelenlétére feltétlenül számítunk!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.