Információszabadság statisztikák januártól

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának vezetője június 2-i levelében arról tájékoztatta a TASZ-t, hogy 2007 januárjától a bíróságok külön nyilván fogják tartani a közérdekű adatos perek statisztikáit.

A TASZ még áprilisban kereste meg kereste meg azzal az OIT-!!!ot, hogy jelenleg semmilyen statisztikát nem vezetnek a bíróságok arról, hogy az információszabadság területén az országban hol, és hány ügyben ítélkeznek, illetve az eljárásokban milyen gyakran járnak sikerrel a közérdekű adatok ki nem adása miatt pert indító felek. Örülünk az OIT válaszának és reméljük, hogy jövőre valóban beindul az adatgyűjtés és többet fogunk tudni az információszabadság perekről. Az egyetlen, amit sajnálunk, hogy nem korábban kezdik a statisztikák összeállítását.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.