Információszabadság statisztikák januártól

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának vezetője június 2-i levelében arról tájékoztatta a TASZ-t, hogy 2007 januárjától a bíróságok külön nyilván fogják tartani a közérdekű adatos perek statisztikáit.

A TASZ még áprilisban kereste meg kereste meg azzal az OIT-!!!ot, hogy jelenleg semmilyen statisztikát nem vezetnek a bíróságok arról, hogy az információszabadság területén az országban hol, és hány ügyben ítélkeznek, illetve az eljárásokban milyen gyakran járnak sikerrel a közérdekű adatok ki nem adása miatt pert indító felek. Örülünk az OIT válaszának és reméljük, hogy jövőre valóban beindul az adatgyűjtés és többet fogunk tudni az információszabadság perekről. Az egyetlen, amit sajnálunk, hogy nem korábban kezdik a statisztikák összeállítását.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

100 milliárdos pert nyert a TASZ

2006 szeptemberében pereltük be a Pénzügyminisztériumot, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fővárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és első fokon a kért adatok közérdekű volta mellett döntött.

Beszámoló az Alkotmánybíróság elleni per első tárgyalásáról

A Fővárosi Bíróság 2004. december 20-án tárgyalta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet által az Alkotmánybíróság ellen közérdekű adat közlésének megtagadása miatt indított pert.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.