Jogerősen is győzött az információszabadság

A TASZ-t a Zöld Rádió Közhasznú Egyesület képviselője kereste fel, miután eredménytelen megkereséssel fordult az ORTT felé eseti támogatást elnyert pályázati anyag kiadása iránt. A bíróság korábban, az elsőfokú ítéletében kötelezte a Műsorszolgáltatási Alapot a kért dokumentáció kiadására, de tekintettel arra, hogy az alperes nem jelent meg a határozathirdetésen, az ítélet nem emelkedett jogerőre. A bíróság a mai másodfokú tárgyaláson az elsőfokú ítéletet minden tekintetben helybenhagyta.

A keresetet az ORTT ellen nyújtották be, azonban az első tárgyaláson perbe kellett hívni (az ORTT egyidejű elbocsátása mellett) a Műsorszolgáltatási Alapot, tekintettel arra, hogy az Adatvédelmi törvény rendelkezése szerint a pert azzal szemben kell megindítani, aki megtagadta az adatszolgáltatást, ez pedig a Műsorszolgáltatási Alap, mint önálló jogi személy volt.A Műsorszolgáltatási Alap a perben arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem közfeladatot ellátó szerv, mivel az Alap feladatiról rendelkező 1996. évi I. tv. 77.§ (1) bekezdése nem említi, hogy a Műsorszolgáltatási Alap közfeladatot lát el. Ha pedig alperes nem közfeladatot ellátó szerv, akkor nem tartozik az adatvédelmi törvény hatálya alá.A TASZ álláspontja ezzel szemben az, hogy attól függetlenül, hogy a jogszabály nem mondja ki, hogy a törvényben felsorolt feladatok közfeladatok, nem zárja ki ilyen minőségüket. Hiszen az Alap feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása részben költségvetési forrásból, így e tevékenység egyértelműen közfeladatnak minősül. Tekintettel arra, hogy az adatvédelmi törvény szerint a közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő adat közérdekű adat, így álláspontunk szerint a Műsorszolgáltatási Alap kezelésében lévő adat is közérdekű adat, így kiadása megtagadására az adatvédelmi törvény szigorú előírásai vonatkoznak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Felszólítjuk Áder Jánost, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az információszabadság törvény módosítását, ami alaptörvény-ellenesen korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és a K-Monitor korrupcióellenes szervezet azért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, hogy tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a törvényt, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.