Jogvédő és szakmai szervezetek tiltakoznak az RTL riporterének büntetőeljárása miatt

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az RTL Klub televízió egyik riportere ellen oknyomozó újságírói tevékenysége miatt büntetőeljárás indult. A rendőség - a híradások és az érintett televízió tájékoztatása szerint – ügyészségi állásfoglalás alapján a riporter ellen közokirat hamisításban való részvétel, azaz bűnsegédi magatartás miatt büntetőeljárást indított. Olvassa el tiltakozásunk teljes szövegét!

Alulírott szervezetek a mai napon megdöbbenéssel értesültek arról, hogy az RTL Klub televízió egyik riportere ellen oknyomozó újságírói tevékenysége miatt büntetőeljárás indult. Az újságíró az ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült-igazolvány hamisításával kapcsolatos felderítő munkája során annak rendje és módja szerint végigjárta a - jelek szerint olajozottan működő – korrupciós gépezetet, és rejtett kamerával készített riportjában bemutatta, milyen egyszerűen lehet ma Magyarországon hamis parkolóengedélyhez jutni. Munkája végeztével a televíziós riporter a megszerzett igazolványt a rendőrségen leadta, és feljelentést tett az ügyben érintettek ellen. A rendőség - a híradások és az érintett televízió tájékoztatása szerint – ügyészségi állásfoglalás alapján a riporter ellen közokirat hamisításban való részvétel, azaz bűnsegédi magatartás miatt büntetőeljárást indított.

A büntetőjogi rendszer és a büntetőeljárások általánosságban a társadalom védelmét szolgálják, a társadalomra veszélyes és káros cselekményeket vagy mulasztásokat hivatottak büntetni. A Btk. szerint: „Bűncselekmény az a szándékosan … elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.“

Alulírott szervezetek rendkívül károsnak és rossz üzenetet hordozónak tartjuk, hogy a büntetőeljárás eszközét olyan ember ellen használják, aki nem kívánt kárt okozni a társadalomnak, hanem tevékenysége kifejezetten arra irányult, hogy káros folyamatokat mutasson be a nyilvánosságnak, és leleplezze a közokirathamisítókat. A korrupció elleni harc hazai helyzete szempontjából pedig jelzésértékűnek tartjuk, hogy az újságíró rabosítására és büntetőeljárásba vonására ugyanaznap kerül sor, amikor a kormány egy illetékese, Kondorosi Ferenc kormánybiztos egy új, korrupció ellenes jogszabály tervezése kapcsán bejelentette, hogy „a korrupció felfedőit védelemben kell részesíteni“.

Felhívjuk a jogalkalmazók figyelmét arra, hogy amennyiben problémát észlelnek a korrupciós cselekményeket leleplező újságírókkal vagy a társadalmilag hasznos tevékenységükkel formálisan jogsértést megvalósítókkal kapcsolatban, akkor haladéktalanul jelezzék e kérdéseket a jogalkotók felé, és kezdeményezzenek jogszabály-változtatásokat.

Ellenkező esetben a Magyarországon amúgy is gyenge lábakon álló oknyomozó újságírás véglegesen ellehetetlenülhet, tovább gyengítve  a szólás- és információszabadság alkotmányos alapelveinek érvényesülését, amely végső soron a demokratikus intézményrendszerbe vettett állampolgári bizalmat  rendítheti meg.Freedom House Europe
Független Médiaközpont
Gőbölyös Soma Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Transparency International Magyarország

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pert nyertünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen

Jogerősen pert nyert a K-Monitor és a TASZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, így az MNV a Fővárosi Ítélőtábla döntésének megfelelően köteles kiadni a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzését vizsgáló 2010-es jelentést. Ezzel végre kiderülhet, milyen körülmények között került sor a nemzetközi botrányokkal övezett busztenderre.

Válaszolt az ombudsman

Székely László, az alapvető jogok új országgyűlési biztosa válaszolt a levelünkre, melyben korábbi beadványainkban szereplő alapjogi visszásságokra emlékeztettük. Válaszát köszönjük, és bízunk benne, hogy továbbra is alaposan megfontolja a TASZ beadványait. A válaszlevél itt olvasható.

Meglepő fordulat másodfokon: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem köteles kiadni a Századvég-tanulmányokat

Hiába nyert a TASZ elsőfokon, a mai ítélet szerint továbbra sem nyilvánosak a Századvég-tanulmányok. A MALÉV pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentumért és a magyar-kínai kormánybiztosi feladatokkal kapcsolatos szerződésekért pedig kezdhetjük elölről a harcot, mivel a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.