Kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni?

Költsön az állam milliárdokat jogkorlátozásra? Feltétlenül kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni? A TASZ véleményezte Országgyűlés előtt lévő „Közbiztonság és a közrend védelmében, és fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot.

A Javaslat lényegesen kiterjesztené a közterület-felügyelet feladat- és hatáskörét azzal, hogy felhatalmazza a Felügyeletet a személyes adatok védelmének súlyos korlátozását jelentő térfigyelő-kamerarendszerek üzemeltetésére. A TASZ ellenzi, hogy térfigyelés lehetőségét tovább növelje a jogalkotó, mert a személyes adatok feletti jog drasztikus korlátozását jelenti. A TASZ által készített felmérésből kiderül, hogy a kamera-rendszerek fenntartása, telepítése évente milliárdos bevételt biztosít biztonság technikai cégeknek. Ezen érvek ellenére nem készült egyetlen olyan felmérés sem, amely igazolná a jogkorlátozás és pénzköltés szükségességét és hasznosságát. 

A Javaslat értelmében a polgárőrök gázsprayt, a közterület-felügyelők gumibotot kapnának, amelyet kizárólag jogos védelmi helyzetben használhatnak. A TASZ indokolatlannak tarja az állam legitim erőszak monopóliumának kiterjesztését, mert a bevezetni kívánt módosításokkal növekedhet azoknak az eseteknek a száma, amikor a szervek visszaélnek a hatalmi helyzetükkel. A Felügyelet és a polgárőrség tekintélyének és a működésébe vetett bizalom visszaállításának léteznek olyan módszerei is, amelyek nem hordozzák magukban az erőszak monopólium rendeltetésellenes használatának lehetőségét. Ilyen módszer annak tudatosítása, hogy a feladatkörében eljáró közterület felügyelő hivatalos személynek, a polgárőr közfeladatot ellátó személynek minősül, akikkel szemben az erőszakos fellépés súlyos büntetést von maga után.

Olvassa el a TASZ álláspont teljes szövegét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.

Módosították az adatvédelmi törvényt

Már a köztársasági elnök aláírására vár az adatvédelmi törvény módosítása, amely a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó számos fontos szabályt érint. Pontosították a közérdekű adat fogalmát, változtak a személyes adatoknak az Európai Gazdasági Térségen kívülre továbbításának szabályai. A jövőben a módosítás nyomán megtudhatjuk, hogy a közfeladatot ellátó személyek mennyit keresnek, és az Alkotmánybíróság által kifogásolt döntés-előkészítő, illetve belső használatú adatok definíció is kikerült a törvényből, hogy helyét egy a nyilvánosságot hasonlóan korlátozó szabálynak adja át.

Mégsem változnak a közúti ellenőrzés szabályai

Néhány hete jelent meg egy sajtóhír arról, hogy jogszabály módosítás készül, mely szerint a közúti ellenőrzések során a rendőrök csak nyilvánvaló jogsértés esetén állíthatják félre a forgalomból a gépjárműveket. A cikk nyomán megkérdeztük a Belügyminisztériumot e kérdéssel kapcsolatos terveikről.