Kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni?

Költsön az állam milliárdokat jogkorlátozásra? Feltétlenül kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni? A TASZ véleményezte Országgyűlés előtt lévő „Közbiztonság és a közrend védelmében, és fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot.

A Javaslat lényegesen kiterjesztené a közterület-felügyelet feladat- és hatáskörét azzal, hogy felhatalmazza a Felügyeletet a személyes adatok védelmének súlyos korlátozását jelentő térfigyelő-kamerarendszerek üzemeltetésére. A TASZ ellenzi, hogy térfigyelés lehetőségét tovább növelje a jogalkotó, mert a személyes adatok feletti jog drasztikus korlátozását jelenti. A TASZ által készített felmérésből kiderül, hogy a kamera-rendszerek fenntartása, telepítése évente milliárdos bevételt biztosít biztonság technikai cégeknek. Ezen érvek ellenére nem készült egyetlen olyan felmérés sem, amely igazolná a jogkorlátozás és pénzköltés szükségességét és hasznosságát. 

A Javaslat értelmében a polgárőrök gázsprayt, a közterület-felügyelők gumibotot kapnának, amelyet kizárólag jogos védelmi helyzetben használhatnak. A TASZ indokolatlannak tarja az állam legitim erőszak monopóliumának kiterjesztését, mert a bevezetni kívánt módosításokkal növekedhet azoknak az eseteknek a száma, amikor a szervek visszaélnek a hatalmi helyzetükkel. A Felügyelet és a polgárőrség tekintélyének és a működésébe vetett bizalom visszaállításának léteznek olyan módszerei is, amelyek nem hordozzák magukban az erőszak monopólium rendeltetésellenes használatának lehetőségét. Ilyen módszer annak tudatosítása, hogy a feladatkörében eljáró közterület felügyelő hivatalos személynek, a polgárőr közfeladatot ellátó személynek minősül, akikkel szemben az erőszakos fellépés súlyos büntetést von maga után.

Olvassa el a TASZ álláspont teljes szövegét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Bűnben fogant az adatvédelmi hatóság

Az Európai Bíróság mai ítélete kimondta: jogsértően történt az adatvédelmi biztos intézményének lecserélése a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságra. Ez alapján egyértelmű: a kétharmados felhatalmazottság sem menti fel a magyar államot az európai normák alól.

A TASZ véleményezte a humángenetikai adatok védelméről szóló törvénytervezetet

Az Egészségügyi Minisztérium elkészítette a humángenetikai adatok védelméről, valamint a genetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló újabb törvénytervezetet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már véleményezte mind a törvény szakmai koncepcióját, mind a korábbi a témában készült törvénytervezeteket.

TASZ vélemény az adathozzáférési törvénytervezetről

A Pénzügyminisztérium véleményezésre megküldte azt a törvénytervezetet, amely annak adja meg a jogi kereteit, hogy a nagy állami adatbázisokban nyilvántartott személyes adatokat, anonimizálás után, hogyan lehet kutatási célokra felhasználni.