Barion Pixel TASZ | Kemény kritikát fogalmazott meg az ENSZ különmegbízottja

Kemény kritikát fogalmazott meg az ENSZ különmegbízottja

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli az ENSZ különmegbízottjának nyilvánosságra hozott jelentését, amely számos ponton egyértelmű és kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben. Michel Forst, az ENSZ Emberi Jogi tanácsának különmegbízottja kilenc napos látogatást tett Magyarországon, tapasztalatait mai sajtótájékoztatóján összegezte.

A különmegbízott nagy hangsúlyt fordított az alkotmányos berendezkedés meggyengítésének kritikájára. A fékek és ellensúlyok rendszerének lebontását érzékeltette az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsorbításával, illetve kritizálta a bíróságok, a média és a vallási szervezetek szabályozását. Külön elítélte az állami intézkedések civil kritikusait és az emberi jogi szervezeteket megbélyegző és megfélemlítő kormányzati politikát. A jogérvényesítést gyengítő eszközök közé sorolta annak a lehetőségnek a megvonását, amely korábban lehetővé tette, hogy jogvédő szervezetek közvetlenül az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak..  Az emberi jogok érvényesítésében fontos szerepet betöltő ombudsman esetében felhívta a figyelmet a finanszírozás hiányosságaira és figyelmezetett, hogy a civil jogvédők védelme is az ombudsmani feladatok közé tartozik.

A különmegbízott jelentése részletesen kitért a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására is, a rágalmazás büntetőjogi szankciókkal fenyegetésére. E szabálynak a megváltoztatását célozta a TASZ Politikuss! kampánya is. Forst szerint a média államilag túlszabályozott, az újságírókat listázzák és munkahelyük elvesztését teszik kockára a nyíltan kritikus cikkek írói . Az információszabadság törvény 2015-ös módosításával kapcsolatban is komoly fenntartásokat fogalmazott meg, meglátása szerint ezzel komolyan csökkent a lehetősége a közérdekű adatok hozzáférhetőségének. Külön kitért a nemrég benyújtott Posta- törvényre, amelynek leszavazását a TASZ és három civil szervezet nyílt levélben kérte az országgyűlési képviselőktől. A jelentésben szó esik gyülekezési jogi aggályokról is. A különmegbízott kritizálta azt a rendőrségi gyakorlatot, amelyik nem nyújt kellő védelmet kisebbségi csoportok demonstrációihoz a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben, és külön kiemelte, hogy a rendőrségi döntés felülbírálására volt ahhoz szükség, hogy tüntetni lehessen a miniszterelnök házánál.

Az emberi jogok védelmezőinek szerepét betöltő magánszemélyek és szervezetek stigmatizációjával szemben is felszólalt Forst. A kormányzatot felszólította, hogy fejezze be a civil jogvédőkkel és a közérdekű bejelentőkkel szembeni lejárató hadjáratot. Az ENSZ megbízottja nagyon határozott üzenetet küldött a magyar kormány felé: abba kell hagyniuk a független civil szervezetek stigmatizálását, a kormánnyal szemben kritikus hangot megütők megfélemlítését! A mindennapi munkánk során folyamatosan érezzük, hogy bár magyar állampolgárok problémáira szeretnénk figyelmet irányítani, mégis külföldi érdekek kiszolgálóiként bélyegeznek meg minket. 

A kép forrása: https://www.wikipedia.org/

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.