Két adatkérési ügy

A Társaság a Szabadságjogokért hét másik szervezettel együtt keresetet indított az Országos Atomenergia Hivatal ellen, mivel az közérdekű adatkérésre nem adta ki a paksi atomerőmű kettes blokkja újraindításának körülményeiről szóló dokumentumokat.

Egy másik ügyben közérdekű adat ki nem adása, illetve társadalmi szervezetek véleményezési jogának korlátozása kapcsán lépett fel a TASZ. Itt a Belügyminisztérium tekintette a vagyonőrökről és magánnyomozókról szóló törvény módosítását olyan kérdésnek, ami nem tartozik a nyilvánosságra.

Az ügyekről részletesebben:

BM az origo-n

Paks az index.hu-n

Paks a Magyar Hírlapban

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.