Két adatkérési ügy

A Társaság a Szabadságjogokért hét másik szervezettel együtt keresetet indított az Országos Atomenergia Hivatal ellen, mivel az közérdekű adatkérésre nem adta ki a paksi atomerőmű kettes blokkja újraindításának körülményeiről szóló dokumentumokat.

Egy másik ügyben közérdekű adat ki nem adása, illetve társadalmi szervezetek véleményezési jogának korlátozása kapcsán lépett fel a TASZ. Itt a Belügyminisztérium tekintette a vagyonőrökről és magánnyomozókról szóló törvény módosítását olyan kérdésnek, ami nem tartozik a nyilvánosságra.

Az ügyekről részletesebben:

BM az origo-n

Paks az index.hu-n

Paks a Magyar Hírlapban

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pályázatot hirdet a TASZ a Századvég- tanulmányok feldolgozására

A Társaság a Szabadságjogokért cikkíró pályázatot hirdet hivatásos és amatőr szerzők, újságírók, bloggerek, grafikusok, kutatók részére a TASZ jogsegélyszolgálata munkájának eredményeképpen nyilvánosságra került, négymilliárd forint közpénzért készült Századvég-tanulmányokat elemző cikkek megírására, infografikák elkészítésére.

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Nem titkolhatóak a polgármester tanácsadóinak a szerződései és tanácsai

Újabb jogi kiskapu záródott be az önkormányzatok előtt a Kúria jogerős döntésével. A Nyugat Média és Világháló Egyesület és a szombathelyi Polgármesteri Hivatala közti perben a Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság ítéletét, és kötelezte a Hivatalt a szakértői és tanácsadói szerződések kiadására.