Két válaszlevél a vagyonőrök csomagátvizsgálása kapcsán kiadott nyílt leveleinkre

Két nyílt levelet intéztünk a Belügyminiszterhez. Az egyikre dr. Ring Béla jogi főosztályvezető helyettes válaszolt, a másikra dr. Ferenczi László rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkár. A levelekből az tűnik ki, hogy a BM-ben nem olvasták az Alkotmánybíróság határozatát.

Nyílt levelünkben azt kifogásoltuk, hogy a BM egy megsemmisített jogszabályhely további alkalmazására bíztatja a vagyonőröket. Az alábbiakban nyilvánosságra hozott mindkét válaszlevélből az derül ki, hogy a BM felelős tisztségviselői vagy nem olvasták az AB határozatát vagy szándékosan értelmezik félre.


Az Alkotmánybíróság a határozatában világosan leírja, hogy „Nem a polgári jog alapján kell azonban azokat a rendelkezéseket vizsgálni, amelyek a vagyonőrt harmadik személlyel szemben csomag átvizsgálására jogosítják. Ez a jogosítvány ugyan a megbízási szerződésből, vagyis konkrétan abból fakad, hogy a megbízó érdekében eljárva a vagyonőr az általa őrzött vagyontárgyak tulajdonvédelmét, illetve a rendezvény résztvevőinek személyi biztonságát biztosítja, de túl is mutat a szerződéses jogviszony keretein, mert a vagyonőri jogosítvány gyakorlása az Alkotmányban garantált magánszféra védelméhez való jogot is érinti.”


Az indoklás szövegével teljesen ellentétes az, amit a BM mind a nyilvánosság előtt, mind a válaszlevelekben képvisel.
Válaszlevél a BM-től 2.


Nyílt levél a Belügyminiszterhez 2.


Válaszlevél a BM-től 1.


Nyílt levél a Belügyminiszterhez 1.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcfelismerő kameráké a jövő?

Józsefvárosban a meglevő 115 térfigyelő kamera korszerűsítése mellett 65 új kamerát is átadtak október 7-én. A 300 millió forintos beruházással immár 100%-os lett Józsefváros lefedettsége, illetve a kamerák alkalmasak lesznek arra is, hogy arcfelismerő rendszerrel kössék össze őket.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.